Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koalícia si dáva načas. Heger avizoval pomoc zasiahnutým zdražovaním po Veľkej noci, no zatiaľ mlčí
Zdielať na

Koalícia si dáva načas. Heger avizoval pomoc zasiahnutým zdražovaním po Veľkej noci, no zatiaľ mlčí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pomoc vlády v súvislosti so zdražovaním pripomína Kolombovu ženu. Mesiace o nej počúvame, no konkrétnu dohodu nik nevidel. Prezidentka aj dnes vyzvala vládu, aby pomoc predstavila. A pripája sa opozícia. Robert Fico navrhuje zdaniť monopoly a banky. Také návrhy sú ochotní podporiť. Proti zvyšovaniu daní je v koalícii SAS. Igor Matovič dnes Sulíkovcom odkázal, že ak sa nepridajú, pomoc predstavia aj bez nich.

Mesiace diskusií zatiaľ konkrétne výsledky nepriniesli, akurát postrkovanie z prezidentského paláca a tiež odkazy od opozície, ktorý by rozdávala hneď. Rastúce ceny predseda Smeru dokonca navrhuje vykryť sumou 1 500 eur na domácnosť - koalícia mu odkazuje, že mohol takto rozdávať, keď vládol

"1500 eur by to mohlo byť...  Ale tých 1500 eur nám aj vychádza podľa našich prepočtov," povedal Robert Fico. "Nech Robert Fico otvorí ten svoj trezor nakradnutých peňazí a bude aj viac," uviedol minister financií Igor Matovič. "Nikto nevie dať to, čo môže sľúbiť Robert Fico, ja môžem povedať, že 2 000," povedal poslanec Juraj Šeliga. "To si môže vymyslieť každý," povedal poslanec Peter Pčolinský. 

Celá pomoc stojí a padá na podpore toho, kde má koalícia nájsť potrebný milión. SaS je totiž zásadne proti zvyšovaniu daní, a tak Igor Matovič prichádza so zásadným odkazom, že buď sa pribúdajú alebo zostanú mimo. "Dnes má SaS poslednú šancu dostať sa na palubu tých politických strán, ktoré chcú ľuďom pomôcť. Ak SaS povie, že chce silou mocou ostať bokom verím, že ostatné strany budú komunikovať spoločne," uviedol Matovič. "Pomáhať treba ale cielene. Hovoríme, že je potrebné nájsť rozpočet tak, ako sa našlo na očkovací bonus, testovanie, navýšenie základného imania," povedal poslanec Marián Viskupič. "Spýtajte sa hlavne ministerstva financií či dokážeme nájsť peniaze pre ľudí," uviedol Pčolinský. 

Minister Matovič avizuje, že pomoc bude nakoniec rádovo vyššia ako deklaroval doteraz. "Bude vyššia a preto potrebujeme podporu všetkých strán," povedal Matovič. "Je to mix viacerých vecí ako hmotná núdza, daňový bonus a ŤZP," povedal Šeliga. Neschopnosť koalície dohodnúť sa zjavne frustruje i samotných členov koalície. Môže sa stať, že koalícia príde o štyri poslanecké hlasy. "Týmto babráctvom len štveme ľudí," povedal Šeliga. "Verím, že konečný verdikt padne čím skôr," dodal Viskupič. 

Súvisiace články