Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nad súdnou mapou visí otáznik. Ak zostane len na papieri, Slovensko príde o niekoľko miliónov z Plánu obnovy
Zdielať na

Nad súdnou mapou visí otáznik. Ak zostane len na papieri, Slovensko príde o niekoľko miliónov z Plánu obnovy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa bude tento týždeň opätovne snažiť presadiť zákony, ktoré by viedli k reforme súdnictva. Jej základom je prekreslenie mapy súdov tak, aby každý súd mal profesné zaradenie, či už na trestné, civilné, obchodné alebo rodinné právo. Má to viesť k urýchleniu konaní a v konečnom dôsledku aj kvalifikovanejším rozsudkom. Lenže ak sa v koalícii nedohodnú, súdna mapa zrejme ostane len na papieri a my prídeme o stovky miliónov z Plánu obnovy, na ktoré je reforma naviazaná.

"Ja sa musím starať o to, aby tá reforma mala zmysel," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ešte vo februári po tom, čo ju aj napriek ústupkom potopila vlastná koalícia. Podľa informácii televízie JOJ leží v žalúdku viacerým koaličným kolegom už ona sama a preto sa vo vyjednávaní angažuje priamo Richard Sulík. "Ide o to, či pani ministerka bude schopná akceptovať aj výhrady ostatných strán," uviedol poslanec Juraj Krúpa. 

Šéfka poslaneckého klubu SaS naznačila, v čom je základný problém reformy. Lokálpatriotizmus pri očakávanej redukcii súdov a kto by už z komunálnych politikov pol roka pred voľbami schvaľoval zrušenie súdu vo svojom meste. "Keby išlo len o odborné argumenty, ide do toho množstvo emócie aj regionálneho pohľadu," povedala poslankyňa Anna Zemanová. 

O tom či vlajkovú loď ministerky Kolíkovej potopia alebo nepotopia si budeme musieť ešte počkať. "Pokiaľ nedôjde k dohode, sa o tom ani nebude v piatok hlasovať nebude," uviedol Krúpa. "To si vymyslela pani Kolíková. Musia si nájsť následky. Nemyslím, že súdna mapa je niečo prečo, by sme prišli o niekoľko miliárd," povedal poslanec Peter Pellegrini. "V prípade, ak by tieto zákony neboli schválené, ohrozilo by to čerpanie peňazí z Plánu obnovy a samozrejme reformu súdnej mapy," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy