Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
K dohode o reforme súdov z pera Márie Kolíkovej, koalícia stále nedospela
Zdielať na

K dohode o reforme súdov z pera Márie Kolíkovej, koalícia stále nedospela

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Popri situácii na Ukrajine, musí riešiť vládna koalícia stále aj aktuálne domáce otázky. Jednou z nich, ktorá stále nie je uzavretá, je reforma súdov z pera Márie Kolíkovej. Napriek tomu, že čas na dohodu sa kráti kvôli lehotám v parlamente, v koalícii k nej zatiaľ stále nedospeli. A prerušiť diskusiu o tomto bode tak museli aj v Ústavnoprávnom výbore parlamentu.

Čo bude ďalej so súdnou reformou, je stále otvorená otázka. Na budúci týždeň sa začína parlamentná schôdza, kde by sa malo definitívne o osude súdnej mapy rozhodnúť. O zákone ako takom, mali diskutovať už 10. marca na Ústavnoprávnom výbore NR SR, debata ale bola prerušená. Dôvod je veľmi prozaický. Koaličné strany stále nemajú uzavretú definitívnu dohodu, i keď podľa vyjadrení ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, sa k nej minimálne blížia. Potvrdzujú to aj ostatní poslanci z vládnych strán.

Konečnú verziu zatiaľ nikto nechce prezradiť a ani to, akou formou by táto zmena mohla byť presadená, keďže na ostatnej parlamentnej schôdzi, tri reformné zákony ministerke neprešli. Je teda otvorené, či to pôjde formou pozmeňovacích návrhov zákonov už do otvorených a schválených zákonov, alebo príde osobitný poslanecký návrh tak, aby to bolo priechodné v parlamente a tiež v prezidentskom paláci. Aká je forma podoby súdnej reformy nie je teda isté. Definitívne by to zrejme mohli koaličný lídri uzavrieť na rokovaní koaličnej rady v pondelok, 14. marca

Súvisiace články

Najčítanejšie správy