Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pellegrini vyzýva Matoviča: Ak do týždňa nepredloží opatrenia k zdražovaniu, Hlas navrhne jeho odvolanie
Zdielať na

Pellegrini vyzýva Matoviča: Ak do týždňa nepredloží opatrenia k zdražovaniu, Hlas navrhne jeho odvolanie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak vláda nepredloží do konca budúceho týždňa opatrenia na zmiernenie cien energií a potravín, tak strana Hlas - sociálna demokracia podá návrh na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Pellegrini na tlačovej konferencii vyzval Igora Matoviča, aby začal riešiť masívne zdražovanie potravín a energií. Hlas tvrdí, že zdražovanie má na svedomí práve Matovič. "Slovensko má obrovskú smolu. Najväčší problém minulého roka, ktorým bola pandémia, riešil najneschopnejší premiér v slovenskej histórii – Igor Matovič. Dnes, najväčší problém tohto roka, ktorým je jednoznačne zdražovanie, rieši najneschopnejší minister financií v slovenskej histórii – Igor Matovič,“ povedal Peter Pellegrini.

Hlas chce podporiť malých podnikateľov 

Hlas žiada zníženie DPH základných potravín na 5 percent, prehodnotenie zoznamu týchto potravín a nulovú DPH na predaj poľnohospodárskych výrobkov "z dvora“. Zdražovanie energií chce Hlas riešiť jednorazovým odškodnením najzraniteľnejších domácností vo výške 150 eur. Tretí obrovský problém, rast cien pohonných hmôt, navrhuje zmierniť znížením spotrebnej dane o 20 centov pre benzín i naftu. 

"Je tragédiou, že kým okolité štáty prijímajú množstvo opatrení na boj s drastickým zdražovaním, slovenská vláda nerobí absolútne nič. Namiesto toho sa zaoberá nezmyslami, ideologickými súbojmi a vzájomnými spormi. Preto ju Hlas vyzýva, nech si otvorí oči a začne konečne robiť niečo pre ľudí,“ dodal Peter Pellegrini.

Podporu Pellegriniho návrhu vyjadril aj poslanec Patrick Linhart (Sme rodina), ktorý uviedol, že sa s ním stotožňuje, aj keď je opozičný. "Vypršala mi už totiž trpezlivosť s ministrom financií Matovičom. Po roku prehovárania som sa rozhodol k radikálnejšiemu kroku a verím, že aj tlaku na pána ministra financií, ktorý už dlhodobo ignoruje zúfalú situáciu gastro sektoru. Preto dnes o 17 hod pri hlasovaní podporím návrh zákona z dielne opozičného Hlasu SD. Týmto návrhom zákona sa mení a dopĺňa zákon o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Návrh zákona predkladá skupina poslancov NR SR za stranu HLAS – sociálna demokracia," povedal poslanec Linhart. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy