Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kolíková čelí kritike kvôli reforme súdnej mapy. Ohrozila dotáciu 500 miliónov eur?
Zdielať na

Kolíková čelí kritike kvôli reforme súdnej mapy. Ohrozila dotáciu 500 miliónov eur?

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – Reforma súdnej mapy neprejde cez Národnú radu SR (NR SR) v takej podobe, v akej ju dnes schválila vláda. Povedala to poslankyňa NR SR Jana Žitňanská (Za ľudí) po dnešnom rokovaní vlády. Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) doplnil, že koalícia uzatvorila politickú dohodu, že rokovania k súdnej mape budú pokračovať.

"Ešte predtým, než prejde do prvého čítania, chceme mať čierne na bielom, ako bude vyzerať pozmeňujúci návrh, ktorý zohľadní vznesené pripomienky“ pokračovala Žitňanská. Pre poslankyňu je kľúčové, aby pri zväčšovaní obvodov súdov nemusí občania ďaleko cestovať a bude sa pojednávať najbližšie pri jeho mieste bydliska. "Hoci pani ministerka argumentovala, že sa to bude riešiť nejakými elektronickými konaniami. Ako viete, táto možnosť zatiaľ neexistuje,“ dodala.

Šeliga vysvetlil, že vláda o návrhoch rokovala na požiadanie predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO). "Zároveň všetci vidíme veľký problém v tom, že neboli vypracované takzvané správne súdy. Vedelo sa o tom rok a pol. Teraz celá koalícia a premiér budú mať čo robiť, aby nám bola pustená platba 500 miliónov, keďže je to jeden z myľníkov,“ uviedol. Reforma je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.

​Ministerka Kolíková si podľa predsedu poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Michala Šipoša nesplnila úlohu a nevyrokovala v koalícii dohodu na návrhoch. "Pani ministerka tu zlyhala a je ohrozených viac ako 500 miliónov eur z plánu obnovy. Nesplnili dôležitý myľník a my sa pýtame, kedy chce vyrokovať všetky veci?“ uzavrel s tým, že ak si Kolíková nesplní úlohu, tak „nemá čo robiť na svojom mieste“.

Vláda odobrila na svojom dnešnom rokovaní reformu súdnej mapy. Konkrétne ide o návrhy zákonov o zriadení Mestského súdu Košice, Mestského súdu Bratislava, o nových sídlach a obvodov okresných súdov a nových sídlach a obvodov krajských súdov. Materiály predložila na rokovanie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS).

Slovensko by podľa novej súdnej mapy malo byť rozdelené na tri odvolacie obvody krajských súdov, ktoré budú sídliť v Trnave, Žiline a Prešove. Zároveň by krajské súdy mali mať aj päť regionálnych pracovísk, konkrétne v Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Bratislave a v Košiciach. V Bratislave a Košiciach budú zároveň sídliť mestské súdy.

Počet okresných súdov sa zredukuje zo súčasných 54 na 30 okresných súdov vrátane dvoch mestských súdov. Okrem 30 sídel budú mať okresné súdy aj 14 regionálnych pracovísk. Cieľom tejto reformy je podľa ministerky zvýšiť špecializáciu sudcov a tiež zabezpečiť náhodný výber vecí v konkrétnych agendách, teda civilnej, obchodnej, trestnej, rodinnej a správnej.

Nový Mestský súd Košice by mal začať vykonávať činnosť od 1. januára 2023, rovnako ako mestský súd Bratislava. Účinnosť návrhu zákona o zmene obvodov a sídel krajských a okresných súdov navrhuje rezort spravodlivosti od 1. januára 2023. K tomuto dátumu zaniknú určené okresné a krajské súdy formou ich zlúčenia s nástupníckymi okresnými súdmi. Delená účinnosť zákona od 1. marca 2022 sa navrhuje v prípade ustanovenia týkajúceho sa kreovania funkcie predsedu súdu, ktorého zánik sa plánuje k 1. januáru 2023.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy