Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matovičove očkošeky putujú do prvého čítania. Opozícia je ale striktne proti
Zdielať na

Matovičove očkošeky putujú do prvého čítania. Opozícia je ale striktne proti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady tesne podporili zámer Igora Matoviča, ktorý chce presadiť 500 eurové poukazy pre seniorov, ak sa dajú zaočkovať. Po dvoch dňoch sa však len dostali k tomu, že vôbec budú o návrhu rokovať, a to v skrátenom legislatívnom konaní.

Opozícia proti, SaS proti. Igor Matovič vedel, že čo i len schválenie rokovania v skrátenom legislatívnom konaní, teda už na tejto schôdzi o jeho poukazoch za pol miliardy eur nebude isté. Počítal sa každý hlas. A tak financmajster apeloval. "Na vašom ukazováku bude, koľko ľudí bude na ventilácii," povedal minister financií Igor Matovič. 

Matovičov zámer prešiel ale je to len nultý krok, pretože išlo o zrýchlené konanie. Návrh prešiel len o jeden hlas. Kladne hlasovalo 70 poslancov. Tento návrh podporil aj bývalý kotlebovec Šimko. 

Opozícia návrh zavrhuje 

Teraz sa návrh očkošekov posunie do prvého čítania. Je teda otázne či sa to posunie aj ďalej. O návrhu poslanci rokovali dva dni. Matovič pri svojom výstupe vyzýval poslancov, aby podporili jeho návrh, pretože je to veľmi dôležité. "Viac ako 90 percent hospitalizovaných v nemocniciach sú pozitívni dôchodcovia, ktorí nie sú zaočkovaní," povedal Matovič. 

Návrh má za úlohu zvýšiť zaočkovanosť najmä v tejto vekovej skupine. Presvedčiť chcel najmä SaS, ktorá hneď avizovala, že jeho podnet nepodporí, hlavne z finančného dôvodu. "Očakávali sme, že to prejde tesne, som sklamaná, minieme pol miliardy bez garancie prínosu," uviedla Jana Bittó Cigániková. 

Matovič vo svojom monológu slovne útočil aj na opozíciu. Včera sa zameral najmä na Róberta Fica a Petra Pellegriniho, dnes svoje slová venoval najmä kotlebovcom. Opozícia ale tvrdí to, že Matovičov návrh nepodporí. "Žiaľ pre neprítomnosť 4 poslancov Smeru tento návrh prešiel," povedal Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy