Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kollár naďalej vetuje reformy súdov aj nemocníc
Zdielať na

Kollár naďalej vetuje reformy súdov aj nemocníc

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia sa už dlho zmieta v interných bojoch, ktoré výrazne vplývajú na efektivitu rozhodnutí parlamentu či vlády. V posledných dňoch navyše prišli na pretras reformy zdravotníctva a súdnictva, pričom obe majú spoločného oponenta.

"My nebudeme ticho! Budeme hovoriť, že cisár je nahý. Keď je ten cisár nahý, tak je nahý, a hotovo!" odkázal Boris Kollár svojim koaličným partnerom. Predseda parlamentu im dlhodobo vracia návrhy zákonov na prerokovanie, pričom Súdna mapa sa k nemu dostala už tretíkrát. "Naďalej robím všetko pre to, aby som vysvetlila, prečo je daná reforma potrebná. Je to pre to, aby sa robili rýchle a kvalitné rozhodnutia bez korupcie. Ak to Boris Kollár nechce potvrdiť, je mi to ľúto, no naďalej s ním o tom budem viesť dialóg," vyjadrila svoju frustráciu ministerka spravodlivosti, Mária Kolíková.

Predseda strany Sme rodina stojí za svojim a nehodlá ustúpiť - na ministerstve spravodlivosti sa tak o tejto problematike bude zrejme diskutovať aj štvrtýkrát. "Prepáčte, no už to musím nazvať hlúposťou. Súdna mapa nemá žiadnu koncepciu, hlavu ani pätu," vyjadril svoj názor na reformu. Vyzerá to tak, že jeho koaliční partneri toho už majú dosť (teda, okrem jedného). Bez reakcie nezostalo SAS - Jana Bittó Cigániková Kollárove vyjadrenie vníma ako nekorektné. Najväčšiu daň si však jeho excesy vyžiadali u ministerky spravodlivosti. "Škodia mi, samozrejme, že ich tak vnímam, nerozumiem, prečo to robí," zúfalo vyhlásila Mária Kolíková.

Koalícia nemá problém len v súdnictve, zdravotníctvo sa takisto nachádza v patovej situácii. Nepomohla tomu ani absencia šéfa rezortu na dnešnom hlasovaní v parlamente. "Považujem to zo strany ministra za neúctu voči Národnej rade Slovenskej Republiky," vyhlásil jeho podpredseda, Juraj Blanár. Za nedorozumením stál konflikt termínov. "Takto verejne sa chcem ospravedlniť poslancom národnej rady, ktorí boli pripravení, no dohoda z minulého týždňa znela, že sa o tomto bode bude rokovať v stredu," vysvetlil minister zdravotníctva, Vladimír Lengvarský.

K danej situácii mal, samozrejme, čo povedať aj predseda parlamentu. "Pán Lengvarský si neurobil domácu úlohu, nebol v regiónoch. On si myslí, že pôjde do Humenného a všetci sa z toho pokakáme, tak to určite nie," ostro zaútočil Boris Kollár. Minister zdravotníctva týmto výrokom zostal očividne zaskočený, na spoločnom stretnutí podľa jeho slov reagoval inak. "Predseda parlamentu má iný názor, vysvetlili sme si to. Cítil som tam pochopenie pre zdravotnícku reformu a k tomu, čo povedal dnes, by som sa nerád vyjadroval," bránil sa minister zdravotníctva.

A ak ste si mysleli, že konflikt Matovič - Sulík je už minulosťou, vzťahy znova naštrbil predkladaný ústavný zákon o dlhovej brzde. "Je verejným tajomstvom, že hľadáme dohodu v koalícii. Jeden z koaličných partnerov však oponuje," nervózne povedal predseda vlády. V takejto atmosfére tak nie je prekvapením, že nedošlo k diskusii ani o srdcovke Kollárovej strany - nájomných bytoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy