Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slová, ktoré sa dobre počúvali: Premiérovi Hegerovi ďakovali Gréci za pomoc našich hasičov
Zdielať na

Slová, ktoré sa dobre počúvali: Premiérovi Hegerovi ďakovali Gréci za pomoc našich hasičov

Google News Button Sledovať správy

GRÉCKO / Slovenský premiér Eduard Heger navštívil Grécko. Prvým cieľom bola ďalšia pomoc oblastiam, ktoré pred ničivými požiarmi pomáhali likvidovať aj slovenskí hasiči. Z postihnutých oblastí sa potom premiér presunul do sídla Frontexu, teda do európskej agentúry, ktorá stráži vonkajšie hranice únie a čelí novému náporu migrantov.

Heger pripomenul pomoc Slovenska v podobe vyslaných hasičov, ktorý zasahovali na ostrove Eubója

"Pamätám si, že keď požiare vypukli, už som si písal s gréckym premiérom a na druhý deň už komunikovali naši ministri vnútra, a o pár dní sme vyslali našich hasičov, síce na iné miesto ako tu, ale boli veľmi osožní,“ povedal premiér. Dodal, že uhasením požiaru pomoc nekončí.

Jedna vec je podľa Hegera zahasiť požiar, iná je krajinu po ňom znova obnoviť

"Je tu veľké riziko práve toho, že v budúcnosti tu vzniknú v zime povodne, a preto som sem prišiel aj s naším ministrom pôdohospodárstva, aby sme ponúkli skúsenosti, ktoré Slovensko má s výsadbou lesov, aby sa tieto a ďalšie miesta mohli zalesniť a ochrániť pred budúcimi povodňami,“ dodal premiér.

Grécky minister pre klimatickú krízu ocenil pomoc Slovenska 

Heger sa na mieste požiarov rozprával aj s gréckym ministrom pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Christosom Stylianidesom, ktorý pomoc Slovenska ocenil. "To, čo sa v Grécku deje, to už nie je len klimatická zmena, je to klimatická kríza. Spoločne musíme hľadať spôsoby, ako čeliť týmto zmenám, poučiť sa z toho, čo sa stalo a naučiť sa tomu predchádzať,“ povedal grécky minister.

Minister Vlčan zdôraznil slovenskú, vyše 200-ročnú tradíciu v obnovovaní lesných porastov 

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO), ktorý bol tiež súčasťou delegácie, zdôraznil, že Slovensko má vyše 200-ročnú históriu v obnovovaní lesných porastov a tiež v ich obnove po lesných požiaroch. "Chceme našim priateľom z Grécka ukázať, ako podobné problémy zvládame na Slovensku. Chceli by sme ich tiež pozvať na naše lesnícke centrum vo Zvolene, kde im chceme ukázať, ako pestujeme sadenice v hydrogélových púzdrach, ktoré je pri obnove lesa v tomto prípade možné použiť, povedal Vlčan.

Slovenský premiér na mieste požiarov zdôraznil, že voči prírode treba mať rešpekt

Považuje to tiež za odkaz toho, že svet by sa mal viac rozprávať aj o klimatickej kríze. Na záver programu delegácia zavítala do aténskeho prístavu Pireus na prehliadku sídla Gréckej pobrežnej stráže a agentúry FRONTEX, ktorá chráni vonkajšie hranice Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy