Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak chce koalícia ďalej vládnuť, musí stabilizovať situáciu, odkázala prezidentka po stretnutí s ďalšími lídrami
Zdielať na

Ak chce koalícia ďalej vládnuť, musí stabilizovať situáciu, odkázala prezidentka po stretnutí s ďalšími lídrami

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová absolvovala v posledných dňoch stretnutie s ďalšími dvoma najvyššími ústavnými činiteľmi, teda predstaviteľmi koalície a dvoma lídrami opozície. Dôvodom stretnutí je napätie v spoločnosti.

V pondelok predseda SMERU a premiér Heger, v stredu predseda parlamentu Boris Kollár a Peter Pellegrini. Lídri OĽANO, Za ľudí či SaS pozvánku nedostali.

Dôvody nepozvania si každý vysvetľuje po svojom:

"Ja to chápem tak, že Robert Fico a Peter Pellegrini majú dlhodobo vyjadrenia, ktoré podkopávajú dôveru v právny štát," tvrdí vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (ZA ĽUDÍ). 

"Zrejme je jej lepšia diskusia s mafiánom Ficom, ako s Matovičom. Je to jej rozhodnutie. Určite sa jej nebudem núkať na stretnutie," hovorí minister financií Igor Matovič (OĽaNO). 

"Nie, vôbec mi to neprekáža. Naopak, teda šetrí môj čas, ja mám dosť svojej roboty, navyše, momentálne som taký nejaký nachladnutý, nemám covid," tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Prezidentka na tlačovom brífingu uviedla, ako dôvody stretnutí napríklad traumu z koronavírusu, stratu blízkych, dopad na ekonomiku a sociálnu situáciu. "Považovala som za potrebné stretnúť sa s týmito pánmi, s lídrami tých strán kvôli tomu, aby som sa dozvedela ich uhol pohľadu, a aby som aj ja mohla svoj pohľad adresovať im," uviedla prezidentka Čaputová. 

S predstaviteľmi koalície hovorila o vládnej stabilite, ktorá je potrebná v každej krajine

"Ak chcú vládnuť je potrebné, aby nám vyslali jasný signál stability," hovorí Čaputová. 

S predstaviteľmi opozície sa rozprávala o nenávisti a o jej dopade na spoločnosť

"Som veľmi rada, že Peter Pellegrini prišiel s rovnakým nastavením a rovnakou ideou," povedala Čaputová. 

Tretia téma bola referendum

Prezidentka vníma dvere, aby sa ústava v decembri zmenila ako otvorené. "Je to samozrejme na poslancoch Národnej rady SR," podotkla. 

Prezidentka zdôraznila, že napätie v spoločnosti narastá a prejavuje sa napríklad atakmi na lekárov, či pracovníkov mobilných odberových miest, čo považuje za neprípustné. K takejto atmosfére podľa nej prispieva práve aj vystupovanie politikov. Podľa prezidentky nebude stačiť vytvoriť ilúziu pokoja, ale nájsť skutočné riešenia na upokojenie spoločnosti. V názoroch sa nezhodovala s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, ktorý má podľa nej odlišný prístup oproti Pellegrinimu.

Pellegrini sa na stretnutí s prezidentkou rozprával o referende, či o situácii v silových zložkách

Líder strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) sa na dnešnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou rozprával o referende či o situácii v silových zložkách štátu. Ako po ich stretnutí povedal médiám, spoločný rozhovor bol kultivovaný a otvorený. Prezidentku zároveň informoval o témach, ktoré trápia slovenských občanov a tiež o tom, akú úlohu by pri ich riešení mohol zohrať Prezidentský palác.

"Prezidentke som navrhol, aby zvážila, že pri nečinnosti vlády by iniciovala stretnutia naprieč politickým spektrom v Prezidentskom paláci. Ak to urobí, za stranu Hlas-SD sa na nich veľmi rád zúčastním. Je totiž čas, aby prezidentka prevzala iniciatívu," dodal Pellegrini.

Zuzana Čaputová sa okrem lídra Hlasu-SD v Prezidentskom paláci postupne stretla aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO), predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a šéfom strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robertom Ficom.

Boris Kollár na tlačovej konferencií avizoval, že v parlamente sa bude schvaľovať zmena Ústavy na umožnenie referenda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy