Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Eduard Heger sa stretol s rakúskym kancelárom Kurzom. Riešili dovolenky, pandémiu aj jadrovú elektráreň v Mochovciach
Zdielať na

Eduard Heger sa stretol s rakúskym kancelárom Kurzom. Riešili dovolenky, pandémiu aj jadrovú elektráreň v Mochovciach

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vyznania, lichôtky a poďakovania. V takejto vrúcnej atmosfére sa niesla dnešná návšteva rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza na Slovensku. Okrem účasti na medzinárodnej konferencii Globsec si našiel čas aj na prechádzku spolu s naším predsedom vlády, ale aj na debaty o pandémii, migrácii, bezpečnosti či cestovnom ruchu.

Romantická prechádzka vo dvojici pri Dunaji môže mať rôzne podoby. V podaní nášho a rakúskeho premiéra však môže vyzerať aj takto. Po dobrom obede na petržalskej strane sa vydali na krátky špacír k Divadlu Aréna. Popri tom sa kochali výhľadmi na staré mesto a bratislavský hrad. V letnom počasí sa akosi prirodzene zvrtla reč aj na blížiace sa dovolenky a podmienky turistov na vstup do Rakúska. "Pre nás je dôležitá najmä bezpečná dovolenka. Držíme sa troch princípov - testovanie, prekonaná choroba alebo očkovanie. Kto sa očkovať nechce dať, môže si u nás urobiť test zadarmo," uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz. 

Inšpiratívny je, podľa Eduarda Hegera, aj rakúsky príklad v súvislosti s ochotou nechať sa zaočkovať. "V Rakúsku by, podľa predpokladov, do konca júla malo byť zaočkovaných až 70 % obyvateľov, čo je veľmi pekné číslo a verím, že aj nám na Slovensku sa podarí občanom vysvetliť, že toto je tá správna cesta," povedal predseda vlády Eduard Heger. 

Prioritou oboch premiérov je budovať medzi oboma krajinami mosty. Zdá sa však, že jedinou prekážkou na nich je v súčasnosti jadrová elektráreň v Mochovciach. "Postoj Rakúska je odmietavý voči atómovej energii ako takej. Nie je to namierené len voči Slovákom a Slovensku. Nepovažujeme túto energiu za bezpečnú a práve bezpečnosť Rakúšanov je u nás na prvom mieste," dodal Kurz. 

"Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme sa poučili z histórie a myslím si, že Slovensko sa z týchto udalostí poučilo," dodal Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy