Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samosprávy a participatívny rozpočet. Obyvatelia Veľkého Šariša sami rozhodujú, na čo dať peniaze
Zdielať na

Samosprávy a participatívny rozpočet. Obyvatelia Veľkého Šariša sami rozhodujú, na čo dať peniaze

Google News Button Sledovať správy

VEĽKÝ ŠARIŠ / Obyvatelia Veľkého Šariša už po druhý raz dostali príležitosť rozhodovať o časti rozpočtu svojho mesta. Už čoskoro preto budú hlasovať za realizáciu toho, čo práve im v okolí najviac chýba. Niekto pritom podporí nové detské ihrisko, iní zase môžu zabojovať o pouličné osvetlenie.

Detské ihrisko či bezpečnostné retardéry na ceste. To je len zlomok toho, čo si odhlasovali Veľkošarišania vo vlastnom meste aj bez mestských poslancov. Participatívny rozpočet rozbehli pred koronou. 40-tisíc z mestskej kasy plánujú ponechať na samotných občanov. Teraz v tom pokračujú.

40-tisíc sa rozdelilo na pomyselných sedem častí a jednu majú spoločnú celomestskú. Ľudia si tak v rôznych častiach mesta sami rozhodnú, čo im chýba. Niekde pribudol nový záhon či pouličné osvetlenie. "Takýmto krokom sa snažíme ľuďom poskytnúť, aby tie financie končili bližšie pri nich a na druhej strane dáme možnosť rozhodnúť aj o veciach, ktoré sú celomestského charakteru," uviedol primátor mesta Viliam Kall. 

Prvý rok sa prihlásilo do hlasovania prihlásilo asi 8% obyvateľov, no veria, že každým rokom to číslo porastie. Najmä keď ľudia uvidia, že sa čosi okolo nich deje aj vlastným pričinením. "Ja verím, že začiatkom augusta začneme so samotnou realizáciou tých úspešných projektov," poznamenal Kall. "Toto, čo robia Veľkošarišania, to je také dačo ako overovacia séria vo fabrike, toto by si mali okopírovať od nás," odporučil miestny obyvateľ a ekonóm na dôchodku Ľudovít Horánsky. 

"Participatívny rozpočet má asi 60 miest na Slovensku, v prípade obcí to také vôbec nie je, pretože obce to vnímajú ako bežnú komunitu, kde sa skôr dohodnú poslanci s obyvateľmi, na čo pôjdu peniaze. V prípade miest je to v podstate taká interaktívna občianska náuka," skonštatoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy