Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrozí medzinárodná blamáž? Merkelovú a iných významných politikov mali sledovať tajné služby Dánska a Ameriky
Zdielať na

Hrozí medzinárodná blamáž? Merkelovú a iných významných politikov mali sledovať tajné služby Dánska a Ameriky

Archívne video

KODAŇ / Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) v rokoch 2012 až 2014 podľa dánskej rozhlasovej stanice Danmarks Radio (DR) využila spoluprácu s dánskou zahraničnou rozviedkou ku špehovaniu vysoko postavených politikov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Záver je podľa DR výsledkom vnútorného vyšetrovania Dánskej obrannej spravodajskej služby. DR sa odvoláva na deväť nemenovaných zdrojov, ktoré majú informácie o vyšetrovaní.

NSA podľa správy dánskeho rozhlasu pomocou dánskych tajných služieb zhromažďovala informácie o politikoch v Nemecku, Francúzsku, Švédsku a Nórsku. Predmetom amerického záujmu podľa správy boli okrem Merkelovej napríklad vtedajší šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier či líder opozície Peer Steinbrück. Hovorca Merkelovej podľa agentúry Reuters uviedol, že sa o správe dozvedel z médií a odmietol poskytnúť ďalší komentár.

Podobné obvinenia sa objavili aj v roku 2013, kedy niekdajší spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden zverejnil množstvo utajovaných informácií, ktoré odhalili značný rozsah americkej elektronickej a telefónnej špionáže. Monitorovanie sa týkalo desiatok miliónov Američanov aj politikov iných krajín, vrátane Merkelovej. Biely dom vtedy obvinenia úplne nepoprel, uviedol však, že telefón nemeckej kancelárky nebol a nebude odpočúvaný.

Vnútorné vyšetrovanie Dánskej obrannej spravodajskej služby podľa DR začalo v roku 2014. Dôvodom mali byť obavy vyvolané Snowdenovým odhalením ohľadom operácií NSA. Podľa správy DR, o ktorej informuje niekoľko európskych tlačových agentúr, NSA získala prístup k textovým správam a telefónnym hovorom niekoľkých prominentných činiteľov tým, že sa v spolupráci s dánskou zahraničnou rozviedkou napojila na dánske internetové káble. Akcia nazvaná "Operácia Dunhammer" NSA podľa DR umožnila zhromažďovať dáta na vyhľadanie telefónnych čísel politikov.

Na najnovšiu správu dánske ministerstvo obrany ani zástupcovia rozviedky zatiaľ nereagovali. Podobne na žiadosť o komentár nereagovala tiež NSA, zatiaľ čo kancelária riaditeľky amerických tajných služieb (DNI) vec podľa Reuters komentovať odmietla.

Snowden na twitteri po zverejnení správy v nedeľu uviedol, že súčasný prezident Joe Biden, bol vtedy "do škandálu hlboko zapojený" a dodal, že by celá vec mala byť plne odtajnená. Biden bol vtedy viceprezidentom.

Snowden je v Spojených štátoch obvinený z krádeže vládneho majetku, neoprávneného oznamovania informácií o obrane štátu a z úmyselného oznamovania tajných spravodajských informácií. Uchýlil sa preto do ruského exilu. Predtým než zverejnil informácie o rozsahu americkej špionáže, americkí spravodajskí činitelia trvali na tom, že NSA nikdy vedome nezhromažďovala dáta zo súkromných telefónnych záznamov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy