Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kollár robí čo môže, žena v regióne hovorí, nie sme zvieratá. Toto sú reakcie na Matovičove "množenie sa"
Zdielať na

Kollár robí čo môže, žena v regióne hovorí, nie sme zvieratá. Toto sú reakcie na Matovičove "množenie sa"

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Hoci na otázky o zmluve k Sputniku, či nákladom na plošné testovanie sa vyhýba, terčom záujmu Igora Matoviča sa aktuálne stala podpora rodín. Svojsky, cez sociálnu sieť, oznámil i časti koaličných partnerov úmysel zvýšiť DPH na 25 percent s dovetkom, že výrazne podporí rodiny. Občanom poslal odkaz, nech sa množia a on zabezpečí financie. No a odkaz mu posielajú aj občania, a aj politici.

Napriek jasnému odkazu SAS, že zvyšovanie daní je pre nich červenou čiarou, prvý máj oslávil expremiér a aktuálne minister financií prostredníctvom sociálnej siete odkazom o zvyšovaní DPH a podpore rodín, ktoré si pomoc zaslúžia. S dovetkom, že on pripraví plán finančný a Slováci sa majú zatiaľ milovať a množiť.

Či pôjde aj on príkladom sa ho ani v pondelok nebolo možné opýtať, a tak sme oslovili jeho kolegov. "To ja neviem, ja si myslím, že podpora rodiny je dôležitá vec ale verím, že sú aj iné stimuly," hovorí minister obrany Jaroslav Naď. "Prečo mal Igor Matovič len dve deti? Možno vtedy bola nižšie depehačka. Možno keby bola vyššia, tak by mal viac," hovorí poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková. "Ja už som príkladom išiel, takže vláda by mohla ísť tiež príkladom, ale nie týmto spôsobom. Treba podporovať rodiny," hovorí predseda NR SR Boris Kollár. "A toto mne úplne nie je blízke, čo k tomu viac povedať," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Zvyšovanie DPH na 25 percent razantne odmieta Za ľudia aj SaS

S dovetkom, že o podpore rodín sa môžeme baviť, ale nie takto. Boris Kollár priznal, že on o tomto pláne Matoviča vedel, konkrétne prepočty ale ešte nevidel a až podľa nich sa rozhodnú, či je toto prijateľný nápad. Viac o plánoch, ktoré Igor Matovič vraj pripravuje už rok a pol vie aj minister práce aj Naď a vraj to netreba hneď zavrhovať. "Treba, aby si vypočuli celý návrh ako je, má to komplexnejšie prepočty," hovorí Naď. "Sme minuli 3/4 miliardy na testovania časť z tohto neefektívne, nakúpili sme sputnik, ktorý nemôžme používať a teraz ideme ľuďom akože zobrať," hovorí Cigániková. "Ak budeme vidieť, že by to v konečnom dôsledku tým ľuďom vzalo viac, tak samozrejme nebudeme to podporovať," hovorí Kollár. "Treba menej zdaňovať prácu, aby ľudom ostalo viac v peňaženke a viac zdaňovať spotrebu," hovorí Remišová. 

Ľudia v skromnom regióne na Zemplíne ministrovi financií odkazujú, že zvýšenie DPH by pre mnohých bolo existenčné

"Nie, žeby sme znižovali po 30 rokoch, ale ideme na 25%? Kardinálny klinec do rakvy pre všetkých ľudí, to neutiahnu. Keď majú 400 eur dôchodok, zaplatí 250, 300 byt a zo sto eur žiť? Nech si to skúsia všetci v parlamente," hovorí Milan z Humenného. "Nechcem sa zabrechať 25%? Ja ako dôchodca, koľko budem platiť za byt? Ani roboty, ničoho tu niet?" hovorí Dušan z Humenného. 

Matovičovo „Milujte sa a množte sa“ mnohých dokonca urazilo

"No jasné, že hej, však to je jak pre psov. Ako keby zvieratá, že sa tak divo množia, je to každého vec, či si môže dovoliť," hovorí Kateřina z Humenného. "Ja by som mu odkázal, že nech si zbalí kufre a nech ide čím skôr preč a nech nerobí hanbu Slovensku,"  hovorí Milan z Humenného. 

Výstrel cez sociálnu sieť na zmenu DPH nevíta s potleskom ani opozícia

"Najlepšie riešenie v prípade Matoviča, aby prestal otravovať, je podať návrh na zbavenie spôsobilosti," hovorí Robert Fico. "Keby sme pozreli, koľko sme minuli na základe snov Igora Matoviča a nútenia ľudí absolvovať jeho testy, už dávno sme mohli mať dvojnásobné rodinné prídavky," hovorí Peter Pellegrini. 

Podpora rodín je podľa exministra a analytika v poriadku, ale nie takto

"Ak sa dpháčka zvýši o 5 percent, tak slovenská rodina zaplatí viac za tovary a služby," hovorí ex minister práce a odborník na dane a odvody Jozef Mihál. "To, že on zdvihne dane vyššie a ľudia začnú rodiť viac detí, nie všetci chcú mať teraz deti a môžu mať deti. Treba pozerať, aké skupiny zasiahnete, podľa mňa je to šialený nápad," hovorí analytik Ivan Bošňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy