Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Remišová vyzýva k odchodu dvoch koaličných lídrov. Vyriešilo tajné stretnutie u Sulíka spory v koalícii?
Zdielať na

Remišová vyzýva k odchodu dvoch koaličných lídrov. Vyriešilo tajné stretnutie u Sulíka spory v koalícii?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia je v najhoršej situácii od svojho vzniku. Čoraz častejšie sa hovorí aj o možnom páde Matovičovej vlády či o predčasných voľbách. Vicepremiérka Remišová v nedeľu povedala, že najlepším riešením koaličnej krízy by bol odchod premiéra a ministra hospodárstva Sulíka zo svojich funkcií.

Situácia je vážna, je napätá, rokuje sa aj počas víkendu, aj do noci. Politici na rôznych miestach diskutujú aj teraz, ešte predtým sa niektorí zišli u ministra Sulíka. On i jeho straníci z SaS v týchto napätých dňoch radšej nič nekomentujú. Zásadné stanovisko chcú oznámiť v pondelok.

Začiatkom víkendu sa objavili špekulácie, že pre upokojenie situácie by sa vraj Igor Matovič chcel na niekoľko mesiacov stiahnuť do úzadia. "Hoci ide o nevšednú predstavu, ona nie je ústavne vylúčená. A to takým spôsobom, že skutočne môže Igor Matovič časť svojich kompetencií ako keby delegovať," ozrejmil Miroslav Řádek, politológ Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne. 

Kým Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO) sa teda v posledných hodinách verejne nevyjadrujú, v nedeľu bola o to výrečnejšia Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa nej je koalícia už druhý týždeň v kŕči, a takto to nemôže pokračovať. Ako reálne vidí už iba dva scenáre. "Jedna z tých možností, a pre mňa najhoršia možnosť, sú predčasné voľby, ktoré by krajinu uviedli do chaosu a umožnili návrat mafie do zložiek štátu. A druhá možnosť je odchod Richarda Sulíka aj Igora Matoviča z vlády," vyhlásila. 

Matovič ani Sulík na to zatiaľ nereagovali. Štvrtá koaličná strana Sme rodina vyčkáva na stanovisko SaS. Parlamentná opozícia má jasný cieľ - predčasné voľby. "Máme rozhádanú vládu, kde sa háda každý s každým," reagoval opoziční poslanec Richard Raši (Hlas-SD). "Ja si stále myslím, že celý vývoj niekoľkotýždňový smeruje k tomu, že tá vláda bude menšinová," dodal Řádek. 

Koaličné napätie samozrejme nie je ohraničené len malým domácim piesočkom, ale rezonuje aj na európskej scéne. "Ľudia im dali dôveru, chceme, aby sme tu mali slušnú krajinu, ktorá sa vysporiada s korupciou," vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy