Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ostrý spor Matoviča so Sulíkom pokračuje. Premiér je vraj extrémne pomstychtivý
Zdielať na

Ostrý spor Matoviča so Sulíkom pokračuje. Premiér je vraj extrémne pomstychtivý

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Od zajtra platia na Slovensku opatrenia súvisiace so spustením Covid automatu. Vláda však naďalej čelí kritike za chaos, ktorý bol spôsobený aj tým, že opatrenia boli zverejnené až v piatok večer, hoci k dohode dospela koalícia už o niekoľko dní skôr. Vzťahy vo vládnej koalícii sa ale ešte stále neupokojili.

"Keď niekto spôsobí to, že tu zomierajú tisícky ľudí, dúfam, že nechcete, len preto, že je to člen našej koalície, aby som o tom mlčal," hovorí predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). No ani Sulík rovnako nešetril Matoviča v televízii Markíza. "Igor Matovič nevie žiť bez konfliktu, je extrémne pomstychtivý a hypercitlivý na vyjadrenie odlišného názoru," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Pár minút na to už ale toto svoje vyjadrenie odmietol zopakovať a nechcel ho ani komentovať. "Výlevy a osobné útoky pána Matoviča komentovať nebudem," hovorí Sulík.

Vládne strany tvrdia, že spolu riadne dovládnu a to aj napriek sporom

"Ja nevidím dôvod, prečo by vládna koalícia nemohla vydržať celé štyri roky," hovorí minister práce Milan Krajniak (SME RODINA). "Dovoliť Sulíkovi, aby rozbil vládnu koalíciu ako počas vlády Radičovej by bolo nezodpovedné," hovorí Matovič. 

Opozícia im odkazuje: Sami sa hádate tak, že my ako opozícia nemusíme robiť nič

 "My to ako opozícia nemusíme komentovať, komunikujú to samotní predstavitelia vládnej koalície. Je to chaos, je to bordel," hovorí poslanec NR SR Ján Richter (SMER-SD). Kritizujú aj rozhodnutie premiéra nezúčastňovať sa v posledných dňoch, kedy sa opatrenia schvaľovali, rokovania vlády. "Tak nech odíde, nech tam ide niekto schopnejší," hovorí Richter. "Myslím si, že to urobil kvôli tomu, aby si ľudia mohli urobiť názor, či ten chaos tam je, kvôli tomu, že tam on je, alebo aj keď tam nie je, tak tam ten chaos je," hovorí Krajniak. 

Rôzne názory panujú v koalícii už dlhšie, napríklad v otázke otvárania prevádzok. "Pre mňa by bolo prijateľnejšie mať podmienku sedem dňového testu ako vstup do obchodu. Myslím si, že je to lepšie, ako keď ten obchod musí byť zatvorený. Týmto likvidujeme veľa ľudských existencií," hovorí Sulík. "Obchody chceli otvárať v tejto katastrofickej situácií," hovorí Matovič. 

Aktuálne sa premiérovi nepáči ani rozhodnutie, podľa ktorého je vyplácaná pandemická OČR

Ak škola ostane zatvorená, rodič má nárok na pandemickú OČR. Ak však školu otvoria, no rodič poslúchne niektoré odporúčania a nechá dieťa doma, na OČR nemá nárok. "Myslím si, že je to opodstatnený pocit krivdy," hovorí Matovič. "My sa musíme riadiť týmto zákonom, sociálna poisťovňa nevie postupovať inak. Ak bude celospoločenská vôľa, že to chceme nastaviť inak, my sa tomu prispôsobíme a prispôsobíme tomu aj legislatívu," hovorí Krajniak. 

Súvisiace články