Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alena Zsuzsová je vinná. Za vraždu exprimátora Hurbanova dostala 21 rokov
Zdielať na

Alena Zsuzsová je vinná. Za vraždu exprimátora Hurbanova dostala 21 rokov

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Alena Zsuzsová je vinná v prípade vraždy primátora Lászlóa Basternáka. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici jej vymeral trest 21 rokov. Zsuzsová sprostredkovala objednávku vraždy v roku 2010, ktorú chcel Roman Ostružlík. Rovnaký 21- ročný trest dostal aj objednávateľ Roman Ostružlík.

Aj ďalší z obžalovaných, Vladimír Mosnár, dostal 21 rokov. Počas 8 mesiacov trvajúceho procesu popierali, že by mali s vraždou hurbanovského primátora čosi spoločné, súd si ale myslí presný opak. Senát dnes vyniesol verdikt a trio obžalovaných, vrátane Aleny Zsuzsovej, uznal za vinných.

Alena Zsuzsová si dnešný verdikt vypočuť neprišla, požiadala aby bol rozsudok vyhlásený v jej neprítomnosti. Samotné čítanie rozsudku musel sudca náhle prerušiť pre nevoľnosť asistenky, pokračovali po zhruba polhodinovej prestávke. Roman Ostružlík si mal vraždu Lászlóa Basternáka objednať, bol to jeho konkurent vo voľbách na primátora a mali medzi sebou spory. Alena Zsuzsová, ktorá Ostružlíkovi pomáhala s kampaňou mala byť sprostredkovateľkou a Vladimír Mosnár pomáhal.

Proti trojici vypovedal Zoltán Andruskó no aj samotný vykonávateľ popravy, Štefan Kaluz, ktorý si odpykáva 25 ročný trest. Mlčanie o tom kto si ho objednal prelomil po rokoch, potom ako Alenu Zsuzsovú zobrali do väzby v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Na súde povedal, že si vraždu Basternáka objednala žena menom Ajka a Roman Ostružlík.

V procese vypovedal dokonca aj veštica, ku ktorej chodievala Zsuzsová raz mesačne. "Ona bola milá žena, nevyzerala na to, že by bola vrahyňa," povedala veštica Rozália Herdová.

Odsúdení majú zaplatiť vdove po primátorovi nemajetkovú ujmu vo výške 10 tisíc euro. Dnešné rozhodnutie súdu nie je právoplatné, prokurátor ako aj obhajcovia sa na mieste odvolali, rozhodovať tak bude Najvyšší súd. Samotná Zsuzsová si verdikt vypočuť neprišla, súd požiadala, aby vyhlásil rozsudok v jej neprítomnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy