Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajtov čaká reforma. Dôvera nijako dramaticky nerástla ani po veľkých akciách
Zdielať na

Policajtov čaká reforma. Dôvera nijako dramaticky nerástla ani po veľkých akciách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Policajtov čaká reforma. Ich práca nemá v očiach verejnosti taký cveng, aby bolo vedenie ministerstva vnútra spokojné. Dôvera v políciu nijako dramaticky nerástla ani po veľkých akciách, po ktorých sa za mreže dostali známe tváre. Odborníci to pripisujú tomu, že Slováci si obraz o polícii robia skôr z vlastnej skúsenosti. Napríklad, keď im muži v uniformách nevedia poradiť či udelia pokutu.

Poradca ministra vnútra Jaroslav Spišiak sám povedal, že základný problém je, že naša polícia nepožíva v očiach verejnosti vysokú dôveru. "Všetko by som zmenil," povedal Spišiak. No a čo je to všetko, to teraz analyzujú vysokí policajní funkcionári. Reforma má byť predovšetkým o tom, aby zvýšila dôveryhodnosť polície. Nejde tak o odhaľovanie najväčších káuz. Ide skôr o to, aby ľudia viac dôverovali policajtom, ktorých osobne stretnete. 

"Policajt vo veľa prípadoch nevie ani, čo má robiť. Nie je dobre vyškolený. Dlho mu to trvá. Nevie poradiť, nevie poslúžiť. A ny prvý pohľad si občan myslí, že keď je policajt policajt, tak hádam vie, čo má robiť. Tak prečo to nerobí tak? Tak asi preto, že je uplatený," myslí si Spišiak.

"Nesmú sa stávať záležitosti typu, nie je prijaté trestné oznámenie, napríklad. Rozanalyzovať každý problém," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. V centrále Smeru ale na policajné zmeny nečakajú s optimizmom. "Tu naháňajú Ľuboša Blahu, podpredsedu Smeru za to, že povedal niečo o neexistujúcom študentovi Martinovi Šmídovi. Ľudia sú posielaní do väzby nezákonne. Kto seje vietor, zožne búrku," povedal predseda Smeru Robert Fico. 

Vo väzbe skončili viacerí predstavitelia blízki bývalej vláde. Elitná zložka NAKA prešla vnútornými zmenami a na sociálnej sieti sa chváli úspechmi za prvý polrok. IDe o 96 akcií, ktorých výsledkom je napríklad 26 obvinených funkcionárov z korupčnej jednotky. Úplatky majú hodnotu 12 miliónov eur. Ale ako tvrdí Denník Sme bude sa musieť vysporiadať s odchodom dvoch elitných vyšetrovateľov z kauzy Dobytkár. To je tá, pre ktorú je vo väzbe Norbert Bödör a v ktorej sa mali agroúplatky vyšplhať až do výšky 10 miliónov eur. 

Čo si o šéfovi NAKA myslí Jaroslav Spišiak. Dozviete sa vo videu.

Súvisiace články