Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čaputová riešila s Budajom enviro problémy. Ekologické záťaže ohrozujú tisícky životov
Zdielať na

Čaputová riešila s Budajom enviro problémy. Ekologické záťaže ohrozujú tisícky životov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová prijala ministra životného prostredia Jána Budaja. Hovorili o dôležitosti klimatických tém a záväzkoch, ktoré pre Slovensko vyplývajú z Európskej zelenej dohody. Špeciálne sa venovali aj dlhodobým ekologickým záťažiam, ktorých je na Slovensku viac ako dvetisíc.

Prezidentka ocenila prácu ministra Jána Budaja, ktorú doteraz od svojho vymenovania urobil. Podľa jej slov už prvých 100 dní ukazuje, že ministerstvo je správne uchopené. Témy, ktoré Budaj považuje za prioritu, považuje aj ona sama. Obaja počas tlačovej konferencie viackrát prízvukovali, že našli viacero spoločných tém a chcú aj v budúcnosti úzko spolupracovať. "V Prezidentskom paláci som našiel političku, ktorá je stále enviromentalistkou a ktorej leží na srdci ochrana životného prostredia," povedal na adresu prezidentky minister.

V prípade záväzkov Slovenska k uhlíkovej neutralite si minister Budaj myslí, že Slovensko má dobrú východiskovú pozíciu a najväčšiu šancu z krajín Visegrádskej štvorky tento cieľ naplniť. Čaputová ocenila, že Slovensko prestáva používať na výrobu elektrickej energie uhlie, čo je podľa nej kľúčové. Prezidentka upozornila, že na Slovensku zomrie kvôli nekvalitnému ovzdušiu ročne štyritisíc ľudí. Sama chce prispieť k budovaniu zelenšej ekonomiky aj tým, že bude so sebou na svoje zahraničné pracovné cesty brávať aj slovenských podnikateľov, ktorí sa touto problematikou zaoberajú.

Minister Budaj ale hovoril aj o nedokončené kanalizácie či modernizáciu železníc. V najbližšom období chce predstaviť konkrétne projekty, zatiaľ ale podľa jeho slov stále ide o imaginárne peniaze.

Reč bola aj o ekologických záťažiach, ktoré podľa prezidentky bezprostredne ohrozujú životy ľudí. Tiež pripomenula, že pri ich sanácii obyvatelia a úrady často narážajú na nevymožiteľnosť práva. Podľa ministra je smutné, že jeho rezort nemal v minulosti dostatočnú autoritu, aby dokázal problematické enviromentálne záťaže riešiť. "Ani téma ochrany zdravia nebola pre politikov dostatočne dôležitá. To zanedbanie tých 30 rokov je trestuhodné," skonštatoval.

V prípade žaloby Európskej komisie na Slovensko kvôli ohrozeniu hlucháňa hôrneho sa minister obáva, že posledným krokom boli vyjadrenia predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) o zmenšení bezzásahovej zóny v Národnom parku Muránska planina. On sám už vraj poslal niekoľko listov do EK a chce, aby sa situácia čo najskôr vyriešila. "Je to dlho neriešená téma. Lesy nie sú banka, z ktorej si berieme peniaze a rozhadzujeme ich, ale sú poisťovňou krajiny," uviedol s tým, že ministerstvo je pod jeho vedením aj za zriadenie Národných parkov Slovenské pralesy. Už sa s tým obrátili aj na ministerstvo pôdohospodárstva. "Loptičky sú teraz na strane ministerstva pôdohospodárstva, ktoré vlastní štátny podnik Lesy SR," uzavrel Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy