Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronakríza zmenila trh práce. Takto si nájdete zamestnanie ľahšie
Zdielať na

Koronakríza zmenila trh práce. Takto si nájdete zamestnanie ľahšie

BRATISLAVA / Koronavírus zmenil trh práce a pracovných ponúk je výrazne menej, ako to bolo len pred pár mesiacmi. Ako to teda s ponukou a dopytom po práci aktuálne vyzerá, nám do štúdia Ranných novín prišla porozprávať riaditeľka portálu PROFESIA.SK Ivana Molnárová.

Následkom koronakrízy trh práce eviduje posledné mesiace výrazný prepad.  porovnaní s rokom 2019 trh práce výrazne klesol. "Práve v tom najsilnejšom mesiaci - apríl, kedy sa zavrelo všetko, tak bolo iba 8 000 pracovných pozícií, čo je o 70% menej, ako to bolo v iných mesiacoch. Keď si zoberieme, že január mal 24 000 pracovných pozícií, tak to bol výrazný prepad," priblížila Ivana Molnárová.

Dodala, že koncom júna bola situácia už o trochu lepšia. "Svitá na lepšie časy, tých pracovných pozícií bolo skoro 14 000, skoro dvojnásobne viac," upresnila. 

Narastá nielen ponuka pracovných pozícií, ale aj dopyt po nich. "Je cítiť, ako narastá databáza životopisov, ako narastajú pracovné ponuky, počet reakcií na pracovné ponuky sa viac ako zdvojnásobil alebo strojnásobil. Vidíme to aj na čísle nezamestnanosti, ktoré neustále rastie," doplnila Molnárová. 

Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj uplatnenie na trhu práce tohtoročných absolventov stredných a vysokých škôl. Už teraz môžeme prezradiť, že ich čakajú ťažké časy, my im ale poradíme, ako sa na ne pripraviť. Vieme, že na niektoré inzeráty reaguje niekedy aj 100 záujemcov o pracovnú pozíciu a vraj to bude ešte horšie. 

"Skôr je dôležité, že čo vyštudovali. Hlavne informačné technológie. Teraz je veľa pozícií z oblasti zdravotníctva, farmácie, lekári, zdravotné sestry, po ktorých je obrovský dopyt. Ak bude v konkurencii na pracovnú pozíciu vysokoškolák a stredoškolák, tak asi väčšie šance má vysokoškolák, aj keď je tá pracovná pozícia vhodná pre stredoškolské vzdelanie," vysvetlila Molnárová.

Ako sa najlepšie odlíšiť na trhu práce? 

"Určite napísať veľmi dobrý životopis, odlíšiť sa, lebo predstavím si konkurenciu ďalších sto absolventov, ktorí so mnou reagujú na jednu pracovnú pozíciu, musím byť iný, musím mať vyšperkovaný životopis, motivačný list pripravený priamo na konkrétnu pracovnú ponuku, vedieť, ako zareagovať na pracovnú pozíciu, že nie len posielať zbytočné reakcie, že mám premyslené, ako to chcem zareagovať, komu reagujem, lebo častokrát vysokoškoláci alebo absolventi stredných škôl posielali reakcie bez toho, aby si prečítali aj inzerát. A, samozrejme, pracovať na sebe ako na osobnosti, lebo teraz sa nám potvrdzuje za posledných desať rokov, že firmy uprednostňujú skôr to, aká som osobnosť, ako dokážem na sebe pracovať, aký mám zápal pre prácu, ako sa chcem učiť, a to sú vlastnosti, ktoré môže aj počas týchto mesiacov na sebe pracovať. Je obrovské množstvo rôznych video-kurzov na internete," odporúča Molnárová.

Existujú aj odvetvia, ktorých sa koronakríza vôbec nedotkla. Práve tie môžu predstaviť aj istý druh istoty budúcim stredoškolákom či vysokoškolákom, na akú školu sa zamerať. "Určite sú to tie technickejšie pracovné pozície v oblasti informačných technológií. Vieme, že celý svet prechádza na automatizáciu, na robotizáciu a niekto bude musieť programovať všetky tie roboty a zaoberať sa bezpečnosťou," skonštatovala Molnárová. 

Ďalšou zaujímavou oblasťou z hľadiska uplatnenia na trhu práce bude do budúcnosti aj vzdelávanie. "Bude potrebné zároveň aj prevzdelávať veľké množstvo ľudí. Takisto odbory v oblasti zdravotníctva, starostlivosti o starších ľudí," ozrejmila Molnárová.  



Súvisiace články

Najčítanejšie správy