Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kajetán Kičura si mal zlaté tehly zaobstarať za rodinné úspory, to aspoň tvrdí
Zdielať na

Kajetán Kičura si mal zlaté tehly zaobstarať za rodinné úspory, to aspoň tvrdí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kajetán Kičura nakúpil zlaté tehly, ktoré u neho našla polícia, z preukázateľne legálnych peňazí. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré televízii JOJ poslal jeho obhajca Rastislav Palovič. Pri nadobudnutí zlata sa podľa advokáta jedná o zhodnotenie celoživotných úspor Kičurovej rodiny, vrátane úspor jeho otca, pričom nákup sa realizoval prostredníctvom investičnej banky cez riadnu zmluvu. Bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv z čias premiérov Fica a Pellegriniho je aktuálne vo väzbe.

"Pri nákupe predmetného zlata sa jedná o zhodnotenie celoživotných úspor jeho rodiny, vrátane úspor jeho otca, pričom tento nákup sa realizoval prostredníctvom investičnej banky, cez riadnu kúpno-predajnú zmluvu, z prostriedkov nachádzajúcich sa na bankovom účte, a teda išlo o bezhotovostnú finančnú operáciu, z preukázateľne legálnych finančných prostriedkov. Uvedené zlaté tehly sa nachádzali v bezpečnostnej schránke banky, prostredníctvom ktorej boli zakúpené, z dôvodu zabezpečenia a uchovania kvality tejto komodity, čo je štandardný postup pri nákupe zlata. Uvedená bezpečnostná schránka je vedená na meno môjho klienta, predmetná transakcia je riadne zaevidovaná, prebehla legálnym, štandardným spôsobom vylučujúcim legalizáciu príjmu z akejkoľvek protiprávnej činnosti. Vlastníctvo investičného zlata, nakúpeného prostredníctvom banky, z finančných prostriedkov nachádzajúcich sa na účte banky a uloženého v priestoroch banky, sa dá analogicky prirovnať napr. k existencií termínovaného učtu v banke a je nemysliteľné, aby samotné vlastníctvo investičného zlata a priori evokovalo protiprávne konanie," píše sa v stanovisku.

K medializovaným správam o kúpe údajne luxusných bytov uvádza, že sa taktiež jednalo o obchodnú transakciu z preukázateľne legálnych prostriedkov pričom, ako tvrdí, "sa v žiadnom prípade nejedná o luxusné byty, ale o nehnuteľnosti kupované v dezolátnom stave, ktoré boli zakúpené, vzhľadom na stav bytov, ako aj budovy, kde sa nachádzajú, za trhovú cenu, resp. v komparácií s cenou iných bytov v danej budove, za cenu vyššiu. Mediálne tvrdenia, že za tieto byty bolo vyplatených naraz 200.000 eur, nie sú pravdivé. Predmetné byty sa doposiaľ riadne splácajú v mesačných splátkach, v zmysle platnej kúpno-predajnej zmluvy. Média a najmä politici prezentovali, ako by orgány činné v trestnom konaní v jeho osobe našli „realitného magnáta so zakopaným zlatým pokladom“, napriek tomu, že išlo o preukázateľne legálne a štandardné finančn operácie, pričom tvrdenia o nelegálnom nadobudnutí uvedeného majetku nemajú oporu v doposiaľ zadovážených dôkazoch"

Viac sa o prípade dozviete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy