Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pod rúškom koronakrízy sa pripravuje pôda na politické čistky, upozorňujú poslanci Smeru-SD
Zdielať na

Pod rúškom koronakrízy sa pripravuje pôda na politické čistky, upozorňujú poslanci Smeru-SD

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Smer-SD vracia kritiku vládnej koalícii pre zrýchlené predkladané zákony. Minister obrany chce v skrátenom konaní meniť zákon o štátnej službe vojakov a ďalší poslanci prichádzajú s ďalšími návrhmi o štátnej služby. Smer hovorí o čistkách v štátnej správe a apeluje na prezidentku, aby zákon nepodpísala.

Kým koalícia sa bráni, že zmeny potrebuje vykonať, opozícia hovorí o politických čistkách na úradoch pod rúškom koronakrízy. Zákon mal pôvodne riešiť štátnu službu profesionálnych vojakov, ako napríklad využitie home office či OČR aj u 11-ročných detí.

Dostala sa tam ale i zmena pre ďalších ľudí v štátnej službe. "Navrhujeme zmeniť jednu z kvalifikačných podmienok na výkon funkcie generálneho tajomníka služobného úradu, navrhujeme umožniť pružnejšie a rýchlejšie reagovať na potrebu zmien v organizačnej štruktúre úradu, rozšíriť výpočet právnych titulov na prijatie do dočasnej štátnej služby," uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

"Takže pre koho ideme meniť ten zákon? Kde nevieme obsadiť miesto generálneho tajomníka podľa súčasných platných predpisov?" pýta sa poslanec Marián Saloň (Smer-SD). "Pod rúškom korony začínate politické čistky v štátnej správe," upozornil poslanec Matúš Šutaj Eštók (Smer-SD). 

"Keď niekto nerobí a iba vďaka zle nastavenému zákonu sa môže svojmu riadiacemu manažérovi vysmievať do ksichtu, musí byť vymeniteľný," zastal sa svojho koaličného kolegu minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 

"Kritizovali skrátené legislatívne konania a teraz ich robia. Tak oni sa tvárili, že sú tí lepší, slušnejší," vyhlásil poslanec Erik Tomáš (Smer-SD). "Nechceme vyhodiť tých slušných a profesionálnych odborníkov, ale Kičurovcov a Jankovské," odkázal poslanec Andrej Stančik (OĽaNO). 

Kritiku Smeru premiér a minister odbíjajú argumentom, že za vlády Smeru sa novelizoval zákon o štátnej službe 15 krát. "Koaliční valec 93 poslancov schváli zákon, ktorý umožní robiť také čistky, aké tu komunisti nepredvádzali v 50. rokoch," obáva sa Matúš Šutaj Eštók. 

"12 rokov ponižovali skutočných odborníkov, títo ľudia nemali žiadnu šancu na kariérny rast, lebo jednoducho neboli ochotní sa niekomu strčiť, s prepáčením, do zadku. Aby sme všade urobili transparentné výberové konania a aby štátnu správu ovládali a mohli ovládnuť skutoční odborníci," vyjadril sa predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). 

"Oni argumentujú, že len dočasne dajú svojich ľudí do týchto funkcií, a potom prebehne riadne transparentné konanie," upozornil Erik Tomáš. 

"Ak tie kroky, ktoré dnes v dvoch čítaniach schválil parlament, schváli aj definitívne, tak to bude prvý krôčik k tomu, aby sme tú chobotnicu pomaličky osekávali," obhajuje tento krok Naď. 

Opozícia apeluje na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tá totiž pred pár dňami odkázala, že neopodstatnené skrátené legislatívne konania podpisovať nebude. 

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy