Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nádej pre pendlerov? Igor Matovič hovorí o úplnom otvorení hraníc s okolitými krajinami
Zdielať na

Nádej pre pendlerov? Igor Matovič hovorí o úplnom otvorení hraníc s okolitými krajinami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda na štvrtkovom rokovaní schválila predĺženie obnovených hraničných kontrol do konca mája. Relatívne dobré čísla infikovaných však dávajú nádej, že napokon taká dlhá doba nebude potrebná. Premiér Igor Matovič dokonca hovorí o úplnom otvorení hraníc s okolitými krajinami. To by okrem iného znamenalo koniec útrap pre pendlerov, teda ľudí, ktorí cestujú za prácou do susednej krajiny.

Vnútorné hraničné kontroly Slovensko zaviedlo ako ochranu pred šírením koronavírusu. Vláda vo štvrtok rozhodla o tom, že tomu tak bude do 27. mája, aj keď termín sa môže meniť. "To len rámcovo bolo predložené, pretože takto to vyžaduje aj Európska únia," vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec. 

Pritom s tým súvisiaca povinná štátna karanténa v zariadeniach spôsobuje najväčšie rozhorčenie Slovákov vracajúcich sa domov. Minister zdravotníctva povedal, že v pondelok budú mať rokovanie k zavedeniu tzv. inteligentnej karantény, kde by ľudí kontrolovali pomocou aplikácie. Ten záujem Slovákov, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko, vidíme na našich hraniciach. Štátne karantény sú preplnené a potrebovali sme nájsť spôsob riešenia, ako bude táto krajina fungovať najbližšie týždne, možno mesiace," uviedol Marek Krajčí. 

​Premiér Igor Matovič pri tejto príležitosti povedal, že problém sa možno pri troche šťastia vyrieši aj sám. Teda aspoň pre niekoho. Podľa Matoviča je možné, že čoskoro bude zbytočná diskusia o tom, ako ďaleko od štátnej hranice môžu žiť a pracovať pendleri, aby sa ich nedotkli najprísnejšie karanténne opatrenia a svitá nádej aj pre turizmus, ale len v rámci okolitých krajín."Uvažujeme aj o tom, že ak sa okolité krajiny dostanú plus-mínus na našu úroveň, tak sú ochotné tie okolité krajiny otvoriť hranice úplne," priblížil Matovič. 

Štíty u tlmočníkov nahradili priesvitné rúška 

Rokovanie vlády, teda skôr tlačové konferencie popri rokovaní vlády, prinieslo aj módnu novinku, a to celkom nový outfit momentálne najznámejšej tlmočníčky do posunkovej reči.

Štíty, ktoré tlmočníkom prekážali v posunkoch popri tvári, nahradili priesvitné rúška. "Snažili sme sa nájsť niečo také, aby nám to poskytovalo akú takú ochranu, zároveň teda, aby nepočujúci videli ústa, mimiku, a tak ďalej," poznamenala tlmočníčka Barbara Randušková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy