Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre systém karantén spor premiéra s ombudsmankou. Ako ďalej s povinnou štátnou karanténou?
Zdielať na

Pre systém karantén spor premiéra s ombudsmankou. Ako ďalej s povinnou štátnou karanténou?

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Povinná štátna karanténa sa stala dôvodom slovnej prestrelky medzi verejnou ochrankyňou práv a premiérom. Pred pár dňami totiž Mária Patakyová poslala list, v ktorom upozornila na možné porušovanie práv počas realizácie štátnej karantény a žiada o nápravu. Premiér si to vyložil tak, že Patakyová žiada jej zrušenie. Aktuálne sa v karanténnych zariadeniach nachádza 3 148 osôb.

Význam štátom nariadenej karantény Mária Patakyová chápe, kritizuje ale spôsob jej realizácie a upozorňuje na jednotlivé problémy, ktoré by mohli mať aj zákonný rámec. "Máme tie opatrenia nastavenia skutočne veľmi prísno, veľmi obmedzujúco, s tým, že som odporúčala prehodnotiť tento systém," vysvetlila Mária Patakyová. 

Že systém nefungoval vždy ideálne, dokazujú i posledné týždne. Niektorí museli na hraniciach čakať hodiny, a to bez dostatočne zabezpečených podmienok. Iní kritizovali systém karantén i rozdeľovania ľudí. "Po dvoch hodinách mňa poslali do Lučenca a moja mama s priateľom a synom čakali 15 hodín na hraniciach, kam umiestnia mojej mamy priateľa," opísal situáciu v karanténnych centrách Noro. 

Podľa Patakyovej je potrebné nastavenia štátnej karantény upraviť a možno i zúžiť okruh ľudí, ktorí by do štátnej karantény museli nastúpiť. "Ponechávať možnosť štátnej karantény na uchádzanie sa o ňu v prípade, že teda nemám možnosť zabezpečiť si ja domácu karanténu zodpovedajúcim spôsobom, no a samozrejme je tam nevyhnutná kontrola dodržiavania tej domácej karantény, toho som si ja vedomá," skonštatovala Patakyová. 

Matovič: Nechajme to na epidemiológov 

"Hlavne navrhuje zrušiť systém štátnej karantény. Na druhej strane, viac ako dvesto pozitívne testovaných ľudí tento systém povinnej štátnej karantény zachytil. Skúsme si predstaviť, ako by vyzeralo dnes Slovensko, ak by sa týchto dvesto ľudí slobodne po Slovensku pohybovalo, že či by sme mali dnes také čísla. Chcel by som poprosiť pani ombudsmanku, že aby sa vyjadrovala k veciam, ktorým rozumie," odkázal jej predseda vlády Igor Matovič. 

Premiérové slová o rušení štátnej karantény ale kancelária verejnej ochrankyne práv odmieta a tvrdí, že jej ide len o úpravu a zákonnosť systému. "Ak budeme riešiť tie jednotlivé podnety, je pravdepodobné, že budeme konštatovať porušenie ústavných práv, a práve za to by som bola rada, keby sme tomu vedeli predísť," reagovala Patakyová.

"Rozhodujú o tom hygienici na celom svete, lebo to je čisto epidemiologické rozhodnutie," argumentuje Matovič. Tí zatiaľ veľké zmeny neavizujú a v najbližších dňoch nám do karanténnych zariadení pribudne 1 856 ľudí. Dokopy karanténu dodnes absolvovalo viac ako 12 400 ľudí. "Karanténné zariadenia opustilo vyše 9 230 osôb. Mimoriadne veľký nápor na karanténne zariadenia očakávame v týchto dňoch," potvrdil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Pozitívnych správ sa dočkajú viacerí

Pozitívnych správ by sa mohli dočkať ľudia, ktorí v karanténnych strediskách strávili viac ako dva týždne, prípadne sú dlhodobo pozitívni. "Ak určité podmienky splnia, tak budú môcť ísť aj do domácej karantény," pripustil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Do budúcna debatu o nastavení štátnej karantény Ján Mikas nevylúčil a pripúšťa i stretnutie s Máriou Patakyovou. Všetko ale bude závisieť od toho, ako sa bude v okolitých krajinách bude vyvíjať epidemiologická situácia. "Púšťame niektoré prevádzky, púšťame teraz niektoré karanténne opatrenia pre pendlerov, pre študentov, tak zatiaľ počkajme, uvidíme, ako sa ukážu tieto kroky správne," dodal Mikas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy