Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda dostala dôveru. Fico označil Matoviča za premiéra Rómov
Zdielať na

Vláda dostala dôveru. Fico označil Matoviča za premiéra Rómov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda Igora Matoviča má dôveru parlamentu. Národná rada schválila jej program ako zásadný dokument potrebný k vládnutiu. Hlasovaniu sa však nevyhli ani rôzne prekvapenia, a ani politické blesky na jednej aj druhej strane. Medzi odvekými rivalmi - samotným premiérom Matovičom a predsedom SMERU, Robertom Ficom.

Za Pogramové vyhlásenie vlády Igora Matoviča hlasovalo 93 poslancov, 48 bolo proti. Nikto sa hlasovania nezdržal. "Za" hlasoval aj poslanec Smeru-SD Vladimír Faič. Z koaličných poslancov za vyhlásenie v parlamente nehlasovala Jana Cigániková (SaS) a Pivková Alexandra (Za ľudí). Systém ich uviedol ako neprítomné. Nehlasovala ani Mária Šofranko, ktorá je dlhodobo PN. "Našim prioritným cieľom je starať sa o ľudí, ktorí si teraz nevedia pomôcť," vyhlásil premiér Matovič. Podľa jeho slov práve v týchto dňoch ukážeme, či je Slovensko sociálny štát. 

Ficove slová na adresu Matoviča

Igor Matovič si aplauz vyslúžil hneď niekoľko krát. Najmä počas emotívneho prejavu, v ktorom sa okrem programového vyhlásenia venoval opatreniam súvisiacich s koronakrízou, ich uvoľňovaniu, ale aj boju opozíciou. "To ako podlo útočí bývalý pán premiér Robert Fico, Na jeho mieste by som tichúčko šúchal nohami a čakal nato, kedy mi NAKA zaklope na dvere," poznamenal Matovič. 

"Keď tak pozeráte na Igora Matoviča, tak v podstate môžeme skonštatovať, že to je premiér Rómov, premiér cigánov, pretože on sa o nikoho iného nestará. A vy si myslíte, že sa roztrasiem pri nejakom bláznovi? Veď to je človek, ktorý reálne kradol DPHčku. Všetci to viete. On je uznaný daňový podvodník," povedal na adresu Matoviča Fico.

Reakcie koalície aj opozície

Hlasovanie Fiačana zo Smeru bol vraj ale omyl. "Aj bývalý vládny poradca asi usúdil, že naše programové vyhlásenie je kvalitné a hlasoval spolu s nami. Za to mu chcem poďakovať," okomentoval premiér Matovič hlas Vladimíra Faiča zo Smeru. "Chcem ľudsky ospravedlniť Vlada Faiča, ktorý sa pomýlil. Je ten posledný, ktorý by hlasoval za toto programové vyhlásenie vlády. Je to ľudský omyl, ktorý sa stáva," povedal o Faičovom omyle Robert Fico. 

"Chcem poďakovať všetkým poslancom národnej rady.Boli sme tu mesiac, a v rámci koronakrízy a skoro jednohlasne sme prijímali zákony v skrátenom legislatívnom konaní, aby sme pomohli ľuďom. Za to patrí poďakovanie poslancom národnej rady," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár.

"Som rád, že som do tejto koaličnej dohody mohol presadiť sociálne veci," dodal Kollár, už z pozície predsedu strany Sme rodina. 

"Za 6 týždňov, čo vláda existuje, išli sme na plné obrátky. Keby mal deň raz tak viac hodín, tak by nestačil. Vhupli sme do toho naraz a veľmi rýchlo sme sa oboznámili s problematikou. Nebola ani minúta na predychnutie po voľbách, čo je výhoda," uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. "Dnes sú splnené všetky predpoklady a môžeme rovnakým tempom sa venovať napĺňaniu toho, aby bola naša krajina za 4 roky lepšia, ako sme ju prevzali," dodal Sulík. 

​"Dnes sme ako vláda dostali dôveru parlamentu. Ja ako člen vlády a za stranu Za ľudí si túto dôveru veľmi vážim a beriem to s obrovskou pokorou. Je to veľký záväzok," uviedla v prvej reakcii podpredsedníčka vlády a podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. 

"Priznám sa, že po tom, čo predviedla pred chvíľou vláda koalícia, musíme zachovať chladnú hlavu. Ak chceme, aby naša reakcia mala kvalitu, ktorá je tradičná pre Smer-SD," uviedol na úvod tlačovej konferencie Robert Fico. Predseda Smer-SD odmieta, že by jeho poslanci odignorovali rozpravu o PVV. 

Ďakovanie Matoviča

Ešte pred hlasovaním o programovom vyhlásení vlády (PVV) v pléne vystúpil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Poslanci Smeru-sociálna demokracia (Smer-SD) predtým opustili rokovaciu sálu, rovnako ako to spravili minulý týždeň, keď predseda vlády PVV predkladal. Matoviča podľa jeho slov mrzí, že poslanci Smeru-SD pohŕdajú parlamentnou demokraciu. Premiér sa poďakoval členom zákonodarného orgánu, že „tento boj argumentov o PVV zvládli z jednej aj druhej strany". Prihovoril sa jedinej prítomnej opozičnej strane Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko ( ĽSNS) a vyzval ju, aby vládny program napĺňali spoločne. "Skúsme si v tejto ťažkej skúške nepodrážať nohy, aby to v ľuďoch nespochybňovalo pocit, že kroky, ktoré robíme, sú dobré," adresoval premiér výzvu svojim koaličným partnerom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy