Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zuzana Čaputová telefonovala s Ursulou von der Leyen, rozprávali sa o pomoci EÚ pre Slovensko
Zdielať na

Zuzana Čaputová telefonovala s Ursulou von der Leyen, rozprávali sa o pomoci EÚ pre Slovensko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila jednoznačné proeurópske a proatlantické smerovanie Slovenska. Hlava štátu tak reagovala na prvé spoločné pracovné stretnutie v Prezidentskom paláci s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nom. SaS).

Hlava štátu tiež zdôraznila rozmer pomoci Európskej únie (EÚ) pre Slovensko. Korčok vyzdvihol prezidentkine postoje v zahraničnej politike a za mimoriadne dôležité označil, že ich komunikuje aj dovnútra krajiny. „Ocenila som obsah programového vyhlásenia vlády, najmä jednoznačnú proeurópsku a proatlantickú orientáciu a ukotvenie Slovenska,“ povedala prezidentka s tým, že je mimoriadne dôležité, aby Slovensko bolo vnímané ako spoľahlivý partner a spojenec. 

Čaputová tiež pripomenula pomoc, ktorú EÚ Slovensku poskytuje. „Dnes máme možnosť čerpať viac ako štyri miliardy eur z fondov EÚ na pomoc našim občanom a ekonomike,“ pomenovala prezidentka opatrenia, ktoré postupne prijímala EÚ. Tiež pripomenula, že z nevyčerpaných európskych financií je k dispozícii 37 miliárd eur či schému pomoci SURE, na ktorú je pre členské krajiny k dispozícii sto miliárd eur.

Čaputová telefonovala s von der Leyen

Hlava štátu v stredu telefonovala aj s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyen. Rozprávali sa práve o pomoci EÚ pre Slovensko. Predsedníčka EK Čaputovej povedala, že členské štáty nedostatočne komunikujú o pomoci, ktorú Únia poskytuje. „Málo sa hovorí o európskej pomoc, ale jej význam je nenahraditeľný,“ zdôraznila prezidentka. Spoločne sa rozprávali aj o výskume európskej vakcíny na koronavírus a spoločnom verejnom obstarávaní zdravotníckych pomôcok.

Korčok pripomenul, že hlava štátu ma „mimoriadne silné“ postavanie z pohľadu medzinárodnej politiky. „Veľmi vítame vašu osobnú zaangažovanosť v oblasti medzinárodnej politiky. Jednak ku našim partnerom, ale zároveň považujem za veľmi dôležitú misiu pani prezidentky práve komunikáciu o zahraničnej politike, o mieste Slovenska, smerom ku našim občanom,“ povedal šéf rezortu diplomacie.

Minister zdôraznil, že najvyšší predstavitelia Slovenska by mali pôsobiť koordinovane pokiaľ ide o pozíciu krajiny na medzinárodnej scéne. Šéf slovenskej diplomacie sa vyjadril aj k možnosti takzvaného koridoru smerom do Chorvátska počas leta. Podľa Korčoka bude všetko závisieť od epidemiologickej situácie. „Ja by som si želal jeden veľký koridor cez Slovensko v lete. Aby sme si my, občania Slovenskej republiky, dožičili to, že v tomto zvláštnom a ťažkom roku, dáme šancu sami sebe, aby sme spoznali našu krásnu krajinu,“ uzavrel.

Videli ste už poslednú časť politickej diskusnej relácie Na hrane? Vidieť ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy