Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Päť detí z rómskej osady skončilo po úteku z karantény s modrinami, údajne po bitke od policajta
Zdielať na

Päť detí z rómskej osady skončilo po úteku z karantény s modrinami, údajne po bitke od policajta

KROMPACHY / Modriny a psychické problémy má päť detí z Krompašskej osady. Dôvodom je údajná bitka od policajta. Podľa armády, ktorá s políciou stráži osady, ušli z karantény. Tento prípad bude musieť rozlúsknuť inšpekcia ministerstva vnútra.

Obyvatelia osady najprv tvrdili, že deti mal policajt zbiť obuškom, najnovšie už hovoria o rákoske. Tento incident sa mal odohrať ešte začiatkom týždňa. Ako nám potvrdili v osade, svoje deti si pravdepodobne neustriehli. Kým rodičia čerpali vodu na jednej strane, deti odišli z druhej strany.

"Jeden policajt a vojak ich zbadal. Ten vojak ich strašil, aby išli domov. Ale ten policajt ich tam bil. Ale to nám už rozprávajú deti, ja som tam nebola," uviedla Anna Holubová, matka údajne zbitého dieťaťa. "Zobral nás do tunela a postupne nás bil. A jemu dal policajt tak pištoľ," opísalo incident jedno z detí. 

Údajná bitka sa mala odohrať za riekou Hornád v krovinách. Tam mal policajt podľa osadníkov aj vytrhnúť konár. "Keď prišla domov, bola hotová, kričala na bolesti. Samé modriny mala na sebe. Keď som ju videla, bola som hotová," poznamenala Iveta Holubová. 

"S istotou môžeme povedať, že maloletí unikli z karantenizovanej osady. Otázkou teraz zostáva starostlivosť rodičov o deti, ktorí ich nemali pod kontrolou, čo je ich povinnosť. Vojak v zmiešanej hliadke si svoje povinnosti plnil na 100% a podľa našich informácií do fyzického kontaktu s deťmi neprišiel," reagoval hovorca síl pre špeciálne operácie Mário Pažický. 

Pre stupňujúce napätie privolali viacero hliadok

Pri osade sa začali vo veľkom stupňovať emócie, muselo tu preto zasahovať viacero policajných hliadok. "Vzhľadom na to, že existujú rozporuplné informácie, tak nemôžeme sa vyjadrovať k tomu, aké budú závery vyšetrovania. Poškodená strana priamo na mieste bola vyzvaná ešte v ten deň, aby podala trestné oznámenie, toto do dnešnej doby urobené nebolo," vysvetlil riaditeľ OR PZ SNV Jaroslav Dulík. 

Podľa okresného policajného riaditeľa deti prezrel aj lekár. Taktiež poskytol policajtom rozporuplné informácie s opisom udalostí od osadníkov.

Na ťahu je inšpekcia

"Okamžite po zákroku sa na miesto dostavili aj nadriadení policajta, ktorí vec preverili a zároveň postúpili na inšpekciu, ktorá sa týmto prípadom už aj zaoberá a vo veci koná," informoval o prípade hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Žiadame preto, aby tento incident bol riadne vyšetrený. Aby sa nezamietol pod koberec. Pretože tá situácia je veľmi vážna, priam kritická," upozornil František Tanko, predseda OZ Únia Rómov na Slovensku.

"Podporujeme každé vyšetrovanie tejto veci. Okrem iného aj pre to, aby nemohol nikto situáciu zneužiť proti legitimite našich prebiehajúcich operácií," dodal Mário Pažický. 

Prvá rómska osada, v ktorej karanténu zrušili, je v obci Bystrany. Igor Matovič hovorí o nej ako o príklade pre celé Slovensko. Viac už v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy