Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rokovacia šnúra o programovom vyhlásení vlády skončila. Dôveru by vláda Matoviča mala získať o pár hodín
Zdielať na

Rokovacia šnúra o programovom vyhlásení vlády skončila. Dôveru by vláda Matoviča mala získať o pár hodín

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci parlamentu v stredu piatym rokovacím dňom skončili rozpravu k Programovému vyhláseniu vlády. K dokumentu, ktorým by vláda Igora Matoviča získala dôveru zákonodárneho zboru, sa vyjadrili desiatky poslancov. Kým pre opozíciu ide o brak plný vzdušných zámkov, vládna koalícia o 120 stranovom materiáli hovorí o ako ambicióznom dokumente pre krajinu.

Diskusia poslancov o Programovom vyhlásení vlády skončila v stredu popoludní. Teda týždeň po tom, ako materiál do parlamentu predložil premiér Igor Matovič. Do debaty sa písomne zapojila dvadsiatka poslancov, ďalších vyše 50 následne aj ústne.

Smer-SD chce presadiť aj uznesenie o doplnení programového vyhlásenia, napríklad o plán na reštart ekonomiky. Vládna koalícia naopak tvrdí o ambicióznom dokumente. Predseda parlamentu Boris Kollár oznámil, že hlasovať sa bude vo štvrtok o 11.00.

"Nemá žiadne merateľné ciele. Je to v podstate program, ktorý nevychádza z reality. Nedotýka sa tých hlavných bodov, ktoré sú dnes aktuálne. Či už je to koronakríza, otváranie ekonomiky. Jedným slovoom ide o fake alebo brak," vyjadril sa Matúš Šutaj Eštok zo Smeru.

"Programové vyhlásenie vlády je plán vlády na štyri roky, ktorý vzniká v ťažkej situácii, lebo je tu koronavírus. Ale je to plán, to znamená, že toto by sme chceli stihnúť. A tohto a budeme držať a keď sa z toho podarí stihnúť 90%, tak výborne," vyjadril sa podpredseda NR SR (Za ľudí) Juraj Šeliga. 

Niektorí poslanci hovoria - "nie"

Aj keď sa do diskusie o Programovom vyhlásení vlády prihlásili desiatky poslancov a debata bola pomerne dlhá, výsledok by mal byť jednoznačný. Igor Matovič má totiž v parlamente ústavnú väčšinu.

Proti bude Smer a ĽSNS, ale napríklad aj Jana Cigániková zo Slobody a Solidarity, ktorej sa nepáči v dokumente koketovanie s myšlienkou jednej zdravotnej poisťovne. Miroslavovi Kollárovi zo strany Za ľudí sa zas nepáči myšlienka vyschránkovať Slovensko vládnymi novinami. Aj keď jedným dychom dodal, že vyhlásenie podporí.

"Vládne noviny do každej rodiny, to nie je úplne ten pravý komunikačný nástroj, ktorý patrí do modernej európskej demokracie," vyjadril sa Miroslav Kollár. Ak dokument poslanci schvália, vláda Igora Matoviča získa oficiálne dôveru parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy