Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci v zrýchlenom režime riešia zákony kvôli koronakríze, niektorí si ich ale nestihli prečítať
Zdielať na

Poslanci v zrýchlenom režime riešia zákony kvôli koronakríze, niektorí si ich ale nestihli prečítať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament sa v zrýchlenom režime zaoberá ďalšími ôsmimi zákonmi, ktoré pripravila vláda v súvislosti s koronavírusom. Na jednej strane je pochopiteľná potreba prijímať opatrenia čo najrýchlejšie, no nemalo by to byť na úkor ich kvality.

Politici si uvedomujú, že situácia si vyžaduje rýchle úpravy zákonov. Viacerí však už upozornili, že niektoré návrhy si nestihli prečítať, aj keby chceli. lenovia vlády musia mať zákon k dispozícii minimálne 24 hodín pred vládou, aby si ho stihli aspoň pozrieť. Toto je tá minimálna požiadavka a ja budem na nej trvať aj smerom k práci vlády," vyhlásila Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády pre investície.  

"My sme namietali voči až príliš veľkej rýchlosti. Podarilo sa nám dosiahnuť trochu dlhšie konanie, aby mohli zasadnúť výbory a mohli o tom debatovať," poznamenal poslanec NR SR Radovan Kazda.  "Mnohokrát nemáme dostatok času si to naštudovať, ale ja chápem, že treba prijať niektoré opatrenia veľmi rýchlo," dodal poslanec NR SR Ladislav Kamenický. 

Odpustenie poistného, či štátnice online

Na aktuálnej schôdzi je v zrýchlenom režime okrem iného schvaľovanie odpustenia poistného niektorým zamestnávateľom a živnostníkom za apríl, zavedenie štátnic pre vysokoškolákov online formou, uľahčenie fungovania sociálnym podnikom, súkromným vlastníkom poľnohospodárskych pozemkov, či rôzne opatrenia v doprave, justícii a finančníctve.

"Musíme reagovať promptne možno na úkor iných aktivít, ale to je naša práca, čiže nevidím v tom problém," vyjadrila sa poslankyňa Adriana Pčolinská. 

Keďže koalícia má výraznú väčšinu, legislatívna smršť hladko prechádza. Opozícia za niektoré návrhy hlasuje, iné kritizuje. "My sa snažíme vždy tie zákony, ktoré nejakým spôsobom bojujú proti koronavírusu, podporovať," povedal Jaroslav Baška. "Ide o to, aby sa veci nezneužívali, len preto, že tu máme nejaké ohrozenie krajiny, toto tu hrozí," dodal Dušan Jarjabek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy