Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čaputová: Mesiac je obdobie, ktoré naša ekonomika takto v zmrazenom stave môže uniesť
Zdielať na

Čaputová: Mesiac je obdobie, ktoré naša ekonomika takto v zmrazenom stave môže uniesť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Z Úradu vlády SR sa viacero epidemiológov a ekonómov z krízového štábu presunulo aj do prezidentského paláca. Aj tam sa ako jeden z hlavných bodov stretnutia rozoberalo to, kedy bude ideálny čas otvárania prevádzok.

Kým premiér Igor Matovič považuje za podstatný v téme "otvárania prevádzok" len názor medicínsky a až v druhom rade ten ekonomický, prezidentka odporúča prihliadnuť na názor oboch strán."Takto závažné rozhodnutia o ďalšom vývoji našej krajiny by sa mali urobiť v prieniku pohľadov minimálne týchto dvoch, ak nie aj ďalších odborností. Aj pohľad sociológov, psychológov a ďalších profesií tomu môže byť veľmi nápomocný," vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. 

Prezidentka sa odborníkov pýtala aj na to, ako dlho je možné udržať našu ekonomiku v takomto "zmrazenom" stave bez toho, aby to malo nezvratné a devastačné účinky na Slovensko."Dobrá správa je, že mesiac nie je zdrvujúci. Mesiac je obdobie, ktoré naša ekonomika takto v zmrazenom stave môže uniesť. Avšak, dlhšie alebo dlhodobejšie, niekoľkomesačné udržiavanie ekonomiky v takejto situácii by mohlo našu ekonomiku poznamenať neodvratným spôsobom," priblížila prezidentka. 

Ekonomické opatrenia preto bude treba zavádzať, avšak prijímané by mali byť flexibilne."Ak sa v istom bode zavedú, tak treba mať odvahu na základe konkrétnej epidemiologickej situácie ich možno opätovne opustiť," uviedla prezidentka Čaputová. 

"Niečo otvoríme, ale akonáhle sa ukáže, že nejaké problémy, tak môžeme pristúpiť aj k zatvoreniu," poznamenal ekonóm a viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Ako doplnil, je potrebné myslieť aj na dlhodobú udržateľnosť. 

Každopádne, podľa odborníkov sme v boji s koronavírusom na dobrej ceste. "Tá situácia je relatívne priaznivá a podarilo sa nám spomaliť šírenie vírusu na Slovensku," skonštatovala prezidentka. 

Napriek tomu ale o tom, či a kedy tento boj vyhráme, ukážu informácie a výsledky, ktoré by mali priniesť najbližšie dva týždne a to, ako dopadnú vyšetrenia v rómskych osadách či karanténnych zariadeniach."Nebezpečie pre nás prichádza v súčastnosti hlavne zo zahraničia, takže najbližšie zmierňovanie opatrení bude závisieť aj z časti od situácie v okolitých európskych krajinách," dodal hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy