Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pellegrini už oficiálne nie je premiérom. Na ustanovujúcej schôdzi podal demisiu
Zdielať na

Pellegrini už oficiálne nie je premiérom. Na ustanovujúcej schôdzi podal demisiu

Archívne video

Slovenský parlament je už v novom zložení.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini vo svojej funkcií skončil. Nahradí ho Igor Matovič, ktorého prezidentka vymenuje zajtra.

Premiér Peter Pellegrini  podal po ustanovujúcej schôdzi demisiu svojej vlády do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej. Hlava štátu v príhovore ocenila, že v čase, keď Pellegrini viedol vládu, došlo k viacerým dobrým zmenám. Krajina podľa Čaputovej zaznamenala stabilný hospodársky rast, nezamestnanosť sa znížila, zvýšili sa príjmy zamestnancov vo verejnej správe, v školstve, obrane a v zdravotníctve. "Musím však zároveň vyjadriť aj poľutovanie nad tým, že pozitívnych zmien nebolo viac," podotkla. Prezidentka upozornila, že sa nevyužili dobré časy na zásadné zmeny v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúcu prosperitu. Ocenila, že Pellegrini s ďalšími ministrami pohotovo a razantne reagovali na šírenie koronavírusu.

Premiér vyhlásil, že bolo pre neho cťou byť súčasťou vlády a viesť ju v dobrých aj horších časoch. Tvrdil, že odovzdáva krajinu, ktorá je plne rešpektovaná v zahraničí a že spolu s ministrami všetci pracovali čo najlepšie, ako vedeli. Prezidentke poďakoval za krátku, ale konštruktívnu spoluprácu. Rovnako za to, že obaja udržali vzájomné vzťahy na vysokej úrovni. "Bolo mi cťou s vami spolupracovať," dodal Pellegrini.

Na slávnostnom akte boli prítomní okrem premiéra aj ostatní členovia jeho vlády.

Pellegriniho za premiéra vymenoval prezident Andrej Kiska v marci 2018. Funkcie sa ujal po tom, čo z postu predsedu vlády odišiel jeho stranícky šéf Robert Fico. Pellegrini po vymenovaní sľúbil, že jeho vláda urobí všetko preto, aby sa vyšetrila dvojnásobná úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prezident Kiska nastupujúcemu šéfovi vlády vtedy povedal, že jeho základnou zodpovednosťou je zmeniť štýl vládnutia.

Novú vládu s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) prezidentka vymenuje  o 13:00.

Takto vyzerala posledná schôdza dosluhujúceho prezidenta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy