Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pellegrini napriek varovaniu lekárov odletel do Moskvy. S novým ruským premiérom riešili najmä energetiku
Zdielať na

Pellegrini napriek varovaniu lekárov odletel do Moskvy. S novým ruským premiérom riešili najmä energetiku

Google News Button Sledovať správy

MOSKVA / Napriek varovaniam lekárov Peter Pellegrini odletel na rýchlu návštevu Moskvy. Išlo naozaj o otočku. V ruskom hlavnom meste nepobudol ani tri hodiny. Ako prvý európsky líder navštívil nového ruského premiéra. S Michailom Mišustinom riešili najmä energetiku. Rusov sme informovali o záujme podieľať sa na projekte TurkStream.

Peter Pellegrini napriek odporúčaniam lekárov priletel s ministrom hospodárstva do Moskvy. Premiér v Moskve potvrdil, že koronavírus nemá. položartom ešte dodal, že minulý piatok bol na samite v Bruseli a keby ho mal, šlo by o veľmi neštandardnú situáciu. "Asi by bolo veľmi zaujímavé, keby všetkých 27 premiérov nakoniec skončilo v 14-dňovej karanténe," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Rusko nás najviac zaujíma pre plyn a jeho dodávky cez Ukrajinu na naše územie a ďalej do Európy. Tento tranzit je ohrozený neustálymi nezhodami medzi Moskvou a Kyjevom a plynovodom Nordstream 2, ktorý po dobudovaní plyn z Ruska povedie popod Baltické more do Nemecka. Mišustina sme informovali o našom spoločnom memorande s Maďarskom z minulého týždňa. "O využívaní nadbytočných kapacít, ktoré vyplynú z Turkish streamu," objasnil Peter Žiga, minister hospodárstva SR. 

Túto ideu pozitívne hodnotí aj analytik. "Toto nové plynovodné spojenie prináša Slovensku nové komerčné možnosti," povedal Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ. 

Tento ruský plyn, ktorý poputuje do Európy cez Slovensko skončí v Maďarsku a plynule by sa mohol napojiť na nás a pokračovať do Európy, z čoho by nám mohlo niečo kvapnúť. Rovnako by sme si svoj podiel mohli ukrojiť aj z Nordstreamu, keby me plyn z neho prepravovali do Talianska a Rakúska. "V zásade je jedno, odkiaľ ten plyn príde. Hlavne, že je," vyjadril sa Peter Žiga. 

Na stretnutí nechýbali ani sankcie, ktoré po anexii Krymu v roku 2014 na Moskvu uvalili Amričania a Európska únia. Premiér si nemyslí, že by pomáhali a dodal: "Napriek sankciám si v Moskve podáva kľučky Angela Merkel, Emmanuel Macron a najväčšie európske veľkofirmy." Takým príkladom je aj Nordstream 2, kde sa Berlín dohodol s Moskvou za čo ho kritizuje Washington, teda sankčným spojenec. Napriek týmto paradoxom premiér zhodnotil, kam Slovensko patrí: "My máme jasné proeurópske, ale aj proatlantické smerovanie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy