Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyšetrovateľ rozhodol o možnom plagiátorstve rigoróznej práce Andreja Danka
Zdielať na

Vyšetrovateľ rozhodol o možnom plagiátorstve rigoróznej práce Andreja Danka

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Podozrenie na možné plagiátorstvo v prípade rigoróznej práce predsedu SNS a Národnej rady SR Andreja Danka sa podľa polície nepotvrdilo.

Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici zastavil trestné stíhanie, keďže skutok nebol trestným činom. Rozhodnutie vyšetrovateľa zatiaľ nie je právoplatné. "Nič som v tom období neporušil. To, že či by to bol o päť - šesť rokov nejaký plagiát alebo niečo, ale to je každá vaša práca. Ako študent som robil len to, čo bolo nevyhnutné a nikdy som nič nezákonné nerobil, ale priznám, že ani nič nad rámec," uviedol Andrej Danko. 

​Rozruch okolo rigoróznej práce Andreja Danka vznikol v roku 2018. Práca predsedu parlamentu jednoducho zmizla z knižhnice. Banskobystrická filozofická fakulta sa okamžite stala terčom kritiky a posmechu. V októbri 2018 rektor Univerzity MAteja Bela ​zverejnil výzvu, v ktorej opakoval stanovisko školy, že prácu zverejniť nemôže, pretože jej to Andrej Danko zakázal. "Univerzita Mateja Bela je inštitúcia, ktorá dodržiava zákony a ctí si akademické hodnoty, etiku a morálku. Vedenie UMB preto vyzýva Andreja Danka, aby svoju prácu sprístupnil.," vyjadril sa Vladimír Hiadlovský, rektor Univerzity Mateja Bela. 

ndrej Danko v o deň neskôr na výzvu reagoval. Jeho hovorca Tomáš Kostelník pre TV JOJ uviedol, že predseda NR SR Andrej Danko sa už k tejto veci vyjadril, jeho rigorózna práca nie je utajená. "Zodpovedné osoby na UMB, vrátane rektora, majú k predmetnej práci kedykoľvek prístup. Politika na akademickú pôdu nepatrí," reagoval. 

Danko v súvislosti s medializovaným prípadom spochybňovania jeho právnického vzdelania a titulu ešte koncom septembra vyhlásil, že je tu záujem sa akýmikoľvek prostriedkami dostať k jeho rigoróznej práci s jediným cieľom – manipulácie s ňou.

​Na Právnickej fakulte UK robila rigoróznu prácu s rovnakým názvom aj počtom strán Emília S. Odovzdaná bola rok pred Dankovou, v roku 1999. Jej práca z knižnice ale zmizla. Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že práca zmizla z knižnice Právnickej fakulty. Nie je podľa neho jasné, kedy presne práca zmizla, niekto si ju vyžiadal 17. septembra 2018.

V novembri 2018 chcela opozícia odvolávať Andreja Danka. Dôvodom nebola len jeho rigorózna práca. Okrem nej boli dôvodom  na odvolávanie aj rôzne aktivity zaliečajúce sa Rusku, ako aj Dankove obdivné reči o o režimoch Orbána a Kaczinského. Odvolávaniu ale odolal. 

Návrh Andreja Danka na zrušenie diaľničných známok nenašiel politickú podporu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy