Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Požiadala o voličský preukaz, no ten jej nikdy nedošiel. Pre patovú situáciu by voliť nemohla
Zdielať na

Požiadala o voličský preukaz, no ten jej nikdy nedošiel. Pre patovú situáciu by voliť nemohla

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA, DEMJATA / Naša diváčka si pred niekoľkými týždňami nechala poslať voličský preukaz no ten stále nedorazil. Teda aspoň nie jej. Bol síce poslaný z jej obce doporučene a do vlastných rúk, no napriek tomu, že pred pár dňami bol údajne doručený, ona nič neprevzala. A tak sa naša diváčka dostala do patovej situácii, keďže nielenže nemá voličský preukaz, ale voliť už nemôže ani v mieste trvalého bydliska.

"Po poslaní čísla zásielky som prakticky zistila, že tá zásielka bola doručená, ale niekomu inému," priblížila diváčka Nicol. Ono by to ani tak nevadilo, keby nešlo o voličský preukaz bez ktorého voliť nemôže. "V tejto situácii volič nemá kam ísť voliť. Pretože je vyškrtnutý zo zoznamu voličov v mieste svojho trvalého pobytu a vlastne bez hlasovacieho preukazu nemôže vôbec voliť," vysvetlila Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Nicol teda po zásielke začala pátrať. "Na pošte mi nevedeli povedať, že kde sa stala chyba," uviedla Nicol. Následne sa teda sťažovala na infolinke aj prostredníctvom mailu. "S tým, že momentálne nemám ani vyjadrenie, ani bližšie informácie, ani nič," dodala. 

Nový preukaz vystaviť nemohli 

Obrátila sa preto aj na svoju obec, ktorá jej voličský preukaz zasielala."Hlasovací lístok sme zaslali doporučene do vlastných rúk opakovaným doručením 23.1.2020. Prevzatú a podpísanú doručenku sme do dnešného dňa neobdržali a rovnako sa nám nevrátila ani neprevzatá zásielka," reagovala administratívna pracovníčka obce Demjata Zuzana Hojsaková. Obec jej navyše nový voličský preukaz vystaviť nemôže. "Náhradný hlasovací preukaz mi nemôže byť vystavený, kým nedostanem potvrdenie od pošty, že mi doručená zásielka nebola doručená, keďže nebola doručená mne," argumentovala Nicol. 

Nicol na telefonickú ani mailovú sťažnosť nikto z pošty nereagoval niekoľko dní. Zásielka sa ale našla po tom, čo sme sa o stratený voličský preukaz začali zaujímať my. A paradoxne sa našla tam, kde ju Nicol hľadala hneď na začiatku, na jej pošte, kde jej povedali, že o zásielke nič nevedia. "V tomto prípade došlo k individuálnemu pochybeniu doručovateľa. Ten po dvoch pokusoch o doručenie zásielky zákazníčke uložil zásielku na pobočke pod nesprávnym označením v informačnom systéme pošty ako „doručená“. Za vzniknuté komplikácie sa ospravedlňujeme a zákazníčke sme zásielku doručili," informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská. 

Nicol so zablúdenou zásielkou nemusí byť jediná

Na pošte majú za ostatné týždne plné ruky práce. Záujem o voličský preukaz je totižto v týchto parlamentných voľbách v porovnaní s tými predchádzajúcimi obrovský. "Sme zaznamenali trojnásobný počet žiadostí o voličský preukaz. A je to niečo cez 55 000 žiadostí," potvrdil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Ak ste si hlasovací preukaz nestihli vybaviť, ešte stále máte čas."Až do posledného pracovného dňa predo dňom konania volieb, to znamená do 28.2. Vybaviť si ho však už môže len osobne na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade, alebo ho môže za neho osobne vybaviť osoba, ktorú na to splnomocní," skonštatovala Eva Chmelová. 

Exkluzívny prieskum agentúry Polis pre TV JOJ: Slováci sa najčastejšie o programe strán dozvedajú z tohto zdroja: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy