Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smer chce pred voľbami zvolať ešte mimoriadnu schôdzu parlamentu
Zdielať na

Smer chce pred voľbami zvolať ešte mimoriadnu schôdzu parlamentu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda by mala v stredu na návrh ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera schváliť návrh na zdvojnásobenie prídavkov na deti a zavedenie 13. dôchodkov pre penzistov.

Prídavok na deti by sa mal od začiatku budúceho roka zvýšiť z 24,90 eura na 50 eur a trináste dôchodky by sa mali penzistom prvýkrát vyplácať už v decembri tohto roka. "Bude to znamenať 300 eur navyše na prídavkoch na deti na každé jedno dieťa," povedal. Strana Smer-SD chce iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by poslanci tieto návrhy schválili v skrátenom legislatívnom konaní. "Požiadame našich poslancov a poslanecký klub, aby spolu s poslancami z iných poslaneckých klubov sa podpísali pod zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR," povedal Pellegrini.

"Rodiny nemôžu čakať a trpieť tým, akým chaosom môže byť táto krajina poznačená po nasledujúcich parlamentných voľbách," tvrdí predseda vlády. Zvýšenie prídavkov na deti si podľa Pellegriniho vyžiada približne 300 miliónov eur ročne a zavedenie trinástych dôchodkov zhruba 500 miliónov eur ročne, z ktorých treba odpočítať 160 miliónov eur, ktoré sa už vyplácajú na vianočné príspevky. "Som presvedčený o tom, že štát takéto výdavky zvládnuť musí," zdôraznil. O zvolanie mimoriadnej schôdze sú podľa Pellegriniho informovaní obaja koaliční partneri. Zvolanie schôdze by podľa Pellegriniho mala podporiť SNS. "Uvidíme, ako sa k tomu postaví predseda Mostu-Híd Béla Bugár, ale aj on bol informovaný už vopred o tejto našej iniciatíve," tvrdí podpredseda Smeru.

Riešiť chcú aj Istanbulský dohovor

Mimoriadnu schôdzu parlamentu by chcel Smer využiť aj na riešenie situácie s Istanbulským dohovorom. "S predsedom národnej rady sme sa dohodli, že ak bude zvolaná schôdza národnej rady, tak by mala obsahovať aj bod, v ktorom sa národná rada raz a navždy vysporiada a zastaví ratifikáciu Istanbulského dohovoru," uviedol Pellegrini.

Starobní dôchodcovia by mali dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je aktuálna priemerná suma starobnej penzie. Poberatelia ostatných druhov dôchodkov majú dostávať vždy v decembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá takisto zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Pri predčasných dôchodcoch má ísť o 433 eur, invalidných penzistoch s mierou postihnutia nad 70 percent 379 eur, invalidných dôchodcoch pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur, vdovy majú poberať trinásty dôchodok v sume 263 eur, vdovci 208 eur a poberatelia sirotských dôchodkov 138 eur.

Strana Most-Híd podľa jej predsedu Bélu Bugára nepodporí zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o legislatívnych návrhoch Smeru-sociálnej demokracie v otázkach Istanbulského dohovoru, zdvojnásobenia prídavkov na deti a zavedení 13. dôchodku.

"Poslanci strany Most-Híd sa nezúčastnia rokovania v skrátenom legislatívnom konaní o týchto návrhoch,“ vyhlásil Bugár a dodal, že začína „cítiť populizmus u koaličných partnerov“. Postoj strany zdôvodnil tým, že ešte v decembri sa v koalícii dohodli, že parlament prerokuje len tie návrhy zákonov, ktoré vráti prezidentka späť do snemovne. Aj preto koalícia odmietla opozičné návrhy v parlamente. "Dané slovo musí platiť,“ zdôraznil Bugár.

O návrhoch Smeru zaviesť 13. dôchodok a dvojnásobne zvýšiť rodinné prídavky šéf Mostu-Híd povedal, že môžu v rozpočte urobiť až „800-miliónovú dieru“, čo považuje za nezodpovedné. Pripomenul tiež, že vláda už prijala návrhy o obmedzení výdavkov.

Na tému Istanbulského dohovoru Bugár uviedol, že Národná rada SR dvakrát dala stop tomuto dokumentu. Podľa neho neexistuje žiadna inštancia, ktorá by mohla donútiť parlament, aby Istanbulský dohovoru znovu prerokoval. „Nie je platný a nebude platný, kým ho Národná rada SR neodsúhlasí a Národná rada SR ho odmietla. Takisto ho odmieta aj strana Most-Híd,“ dodal Bugár.

SNS má podmienku

Ochrana tradičných hodnôt bola vždy prioritou Slovenskej národnej strany, čo niekoľkokrát počas tohto volebného obdobia dokázala. Preto bude principiálne trvať aj na odmietnutí Istanbulského dohovoru, a to napriek právnickým kľučkám z prezidentskej kancelárie. Vyhlásil to predseda SNS Andrej Danko. Zároveň avizoval novinku z dielne národniarov – Slováci nebudú platiť diaľničné známky, kým nebudú dostavané diaľnice.

Slovenská národná strana pridá svoje podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR len za určitých podmienok. "Po dnešnej dohode s mojimi koaličnými partnermi chcem oznámiť, že SNS podporí mimoriadnu schôdzu. Chceme riešiť problémy ľudí. Prvou podmienkou SNS je, aby vláda predložila na prerokovanie parlamentu Istanbulský dohovor. Ak by ho parlament definitívne odmietol, prezidentka už nikdy nebude môcť používať kreatívne argumenty, ako tie, ktoré si naposledy vymyslela,“ priblížil šéf národniarov. O predložení Istanbulského dohovoru na rokovanie parlamentu bude diskutovať vláda na stredajšom zasadnutí.

SNS rovnako presadila, aby ministri na čele s premiérom zajtra otvorili tému zrušenia diaľničných známok, dokiaľ nebudú dobudované slovenské diaľnice. "Slováci si konečne po dlhých rokoch sľubov už zaslúžia dokončené kvalitné diaľnice. Sám často stojím v kolónach pod Strečnom, či na ceste z Revúcej do Bratislavy. Pýtam sa, aký je rozdiel medzi Slovákom a Francúzom, Rakúšanom, či Portugalcom? Akoto, že oni majú špičkové cesty a my o nich len snívame? Nechcem sa viac hanbiť, že štát berie peniaze od ľudí za nedostavané diaľnice. Preto je mojou politickou podmienkou zrušenie diaľničných známok pre fyzické osoby a právnické osoby pre autá do 3,5 tony. Chcem, aby si ľudia uvedomili, že štát zodpovedne koná,“ upresnil podmienky predseda SNS Andrej Danko.

Celkom dobrý deň dnes nemali len koaličníci. Rozpačito vypálil aj okrúhly stôl, za ktorý zvolal svojich opozičných kolegov Igor Matovič, ktorý je podľa posledných prieskumov na čele opozície. Na tento účel zarezervoval skutočný prestretý stôl s menovkami v jednej bratislavskej reštaurácii, a to na zvyšných 18 dní do volieb, non-stop. Poobede k stolu zasadli lídri koalície PS/Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý. Na hostiteľa museli chvíľu čakať. Výsledok stretnutia Matovič označil ako prvý krok smerom k dohode na spoločných základných bodoch. Alojz Hlina uprednostňuje reálne rokovanie, nie show pred kamerami. Andrej Kiska zverejnil videoreakciu na Facebooku, povedal, že nemá problém stretnúť sa a diskutovať o programoch so skupinou odborníkov. Pozvanie prijal aj Richard Sulík, predseda SaS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy