Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komunikácia Kočnera namočila sudcov a prokurátorov do problémov. TV JOJ zisťovala, ako sa pohli obvinenia
Zdielať na

Komunikácia Kočnera namočila sudcov a prokurátorov do problémov. TV JOJ zisťovala, ako sa pohli obvinenia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zverejnená komunikácia Mariana Kočnera otriasla slovenskou justíciou. Viacerých sudcov i prokurátorov namočila do podozrení, že pri svojej práci konali nie podľa vedomia a svedomia, ale podľa potrieb Kočnera. Koncom augusta dokonca niektorým sudcom i prokurátorom zaistili mobily. Viacerí už dnes nie sú vo funkcii, prípadne majú prestávku. Obvinený však doteraz nebol nikto.

Akcia proti podozrivým sudcom či prokurátorovi dostala názov "HMLA". Šlo o akciu nevídanú, boli zadržané mobily a nie osoby. Ako prvá musela pre podozrenia z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Tá sa vrátila do talára. "Chceli ste moju verejnú popravu, aj prostredníctvom nepodložených informácií a mediálneho linču, tak ju tu máte," vyjadril sa v deň odstupu z funkcie. Výkon sudkyne ale pre PNku prerušila. Doteraz bol podaný návrh na jej disciplinárne konanie, voči ktorému sa ale odvolala. Deň pred Vianocami predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková dopísala druhý návrh na disciplinárku. 

Disciplinárne konanie hrozí aj Jankovskej sestre Andrey Haitovej. Tá vraj mala klamať o tom, že si vymazala z Threemy nielen kontakty ale aj konverzácie. Mala to povedať pred osobitnou komisiou súdnej rady. Zvukový záznam ale pre chybu pracovníčky neexistuje, hoci ním komisia odôvodňuje návrh na disciplinárne konanie. "Zodpovedala som na všetky otázky, ktoré mi boli kladené. Mám novú informáciu, mám novú informáciu, že mi bol naspäť vydaný telefón, ktorý som teda ja dobrovoľne vydala," vyjadrila sa Haitová pred Vianocami. 

​Pre podozrivú komunikáciu s Kočnerom skončil aj prokurátor Palovič, sudkyňa Repáková, Sadovský, či Litner a sudca Sklenka. Napriek tomu, že parlament v zrýchlenom konaní prijímal zákony, ktoré by mali súdnej rade rozviazať ruky, aby sa vysporiadali so sudcami, či prokurátormi v prípade týchto podozrení, i minister spravodlivosti naznačuje, že OČTK konajú zdĺhavo. A je prekvapený, že doteraz nebol nik obvinený. "Tiež som očakával, keď vzišli tie veci, že to bude otázka času, že mi oznámia, že vzniesli obvinenia voči sudcom a ja sa pohnem ďalej. No nie je to tak, čudujem sa ale bohužiaľ," vyjadril sa minister Gábor Gál.

Polícia procesné úkony v tomto štádiu ale komentovať nechce. "Ja to vnímam tak, že treba vyčkať. Polícia koná, koná v zmysle zákona a v takej rýchlosti, ako si to situácia vyžaduje," uviedol Milan Lučanský, policajný prezident. "Je tam podozrenie z korupcie a zo zneužitia, čiže je to historická korupcia už. Tak tá náročnosť tam je pri dokazovaní, keďže je to historická korupcia a ide o sudcu," dodal Dušan Kováčik, predseda Úradu špeciálnej prokuratúry SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy