Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jankovská čelí druhému disciplinárnemu návrhu. Senátu musí vysvetliť ďalšie klamstvo
Zdielať na

Jankovská čelí druhému disciplinárnemu návrhu. Senátu musí vysvetliť ďalšie klamstvo

BRATISLAVA / Deň pred Vianocami podala predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková podala podnet na disciplinárne stíhanie bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej. Súdna rada o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Už koncom novembra odporučila predsedníčke podať na Jankovskú disciplinárny návrh celá súdna rada. Stalo sa tak až 23. decembra. "Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková dnes opäť využila svoju zákonnú kompetenciu a podala návrh na disciplinárne stíhanie sudkyne Krajského súdu v Bratislave – M. J. V tomto prípade vzala do úvahy aj samotné odporúčanie Súdnej rady SR,“ informuje rada s tým, že návrh podala Praženková z dôvodu, že daná sudkyňa porušila povinnosti, ktoré boli uvedené v správe o činnosti komisie.

"Zároveň do dnešného dňa nedala M.J. záruky, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Návrh predsedníčky súdnej rady teda vychádza zo skutočnosti, že sudkyňa stratila predpoklady sudcovskej spôsobilosti, čo má za následok návrh trestu zbavenia funkcie sudcu, vrátane návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu,“ dodala rada.

Jankovská tak čelí už v poradí druhému návrhu. Ten prvý, za klamstvo o dovolenke u vplyvného advokáta Radomíra Bžána, podal minister spravodlivosti Gábor Gál. V prípade klamstva o Bžánovi Jankovskej už v októbri pozastavili výkon funkcie sudkyne a momentálne teda nemôže súdiť. Je však možné, že sa konanie začne odznova, nakoľko proces sprevádzalo mnoho pochybení. 

Druhý návrh podala predsedníčka súdu Lenka Praženková po takmer mesačnom spisovaní. Súvisieť má s preverovaním sudcov z Kočnerovej komunikácie cez aplikáciu Threema. 

Jankovská tvrdila, že sa s Kočnerom nepozná. "Nekomunikovala som s ním, ani priamo, ani sprostredkovane, ani prostredníctvom iných osôb. Nijako. Nemienim sa k tomu viac vyjadrovať,“ hovorila Jankovská, keď sa v septembri vzdávala funkcie štátnej tajomníčky.  Záver komisie bol jasný. Nehovorí pravdu. Ich vzájomné správy totiž hovoria o opaku – dosvedčujú aj to, že sa zrejme aspoň raz stretli aj osobne.

Jankovská si podľa Berthotyovej s Marianom Kočnerom vymenila okolo 5 320 správ, a to napriek tomu, že to viackrát verejne poprela.

Pozrite si reportáž o komunikácii Kočnera s Jankovskou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy