Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hrane TV JOJ: Andrejovi Dankovi som veril, ale teraz by som mu neveril ani to, čo dýcha, vyjadril sa Boris Kollár
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Andrejovi Dankovi som veril, ale teraz by som mu neveril ani to, čo dýcha, vyjadril sa Boris Kollár

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Posledný predvianočný, ale o to exkluzívnejší duel. Ako vidia aktuálne kauzy a aké preferencie im nameral najnovší prieskum? Na tieto, ale aj iné témy bude odpovedať šéf SNS Andrej Danko a líder strany Sme rodina Boris Kollár.

Diskusno-politická relácia opäť začala zľahka. Nedávno bol šachový majster na Slovensku a Andrej Danko vtedy rozprával o povinnom šachu na školách. "Áno, úplne vážne. Myslím si, že šach je dobrá logická hra, učí ľudí myslieť a kombinovať. Pomohli každému štátu, kde sa zaviedli do výučby. Mám rád šach a kto ho vie hrať, chápe význam tejto hry," uviedol Andrej Danko, šéf strany SNS. 

V kampaňovom videu strany Smer sa malý Borisko má prestať hrať s Maroškom, pravdepodobne ide o Mariana Kočnera. "Keď som to videl prvýkrát, začal som sa nefalšovane smiať. O Maroškovi hovorí človek, ktorý si s ním tyká a pre ktorého ho uznáva ako šéfa, takže je to veľmi komické," poznamenal líder strany Sme rodina Boris Kollár. 

​V nahrávke Dobroslava Trnku a exministra Počiatka sa spolu bavia o emisnom kšefte. Kde skončili dve miliardy, ktoré sa tam spomínajú?

"Bol to taký kráľ, že okradol aj vlastnú stranu. Týchto dvoch pánov som nikdy nevidel. Keď som zobral SNS, bolo tam mínus 800-tisíc eur, terau som rád, že sme v parlamente, máme vykryté financovanie a transparentné financovanie. Ja s pánom Slotom od roku 2013 nekomunikujem, ale keď som sa dozvedel, že na poslednú chvíľu si vybavil úver a zobral aj posledné peniaze, tak mi bolo do plaču. V každom prípade som prišiel čisto do parlamentu. Chápem účelovosť tejto kampane, ale so SNS, ktorú predstavujem to nemá nič," ohradil sa Andrej Danko. Líder SNS zároveň dodal, že si myslí, že ľudia, ktorí s nimi žúrovali na Donovaloch by sa k trestnoprávnosti celej nahrávky vedeli oveľa lepšie vyjadriť. 

Z úst Andreja Danka zaznelo aj to, že líder Sme rodina sa v minulosti snažil pomôcť strane SNS. "Aby som to dal na pravú mieru. Predseda Danko už viackrát v médiách klamal, že som sa hlásil k nim do SNS. Nikdy som sa do SNS nehlásil, ale chcel som im pomôcť s Facebookom. Vtedy som ešte pánovi Dankovi veril, ale teraz by som mu neveril ani to, čo dýcha," vyjadril sa k spoločnej spolupráci Boris Kollár. "Čo sa týka nahrávky, SNS to má geneticky vo výbave, lúpenie štátneho rozpočtu. Dvaja ministri sú v base za podvody, tu sme videli, čo urobil Slota. Ja si myslím, že pán Slota si to niekde v kufri odniesol. Nie som právnik a súdy tu nebudem vynášať," dodal Kollár.

"Ja neviem o akej genetike hovoríš, ale Počiatek je veľký tvoj kamarát z Donovalov, rovnako ako Bašternák. To, že si nám chcel pomôcť a že som ťa ako jedného z oligarchov odmietol, to som rád, že si potvrdil. Vždy som ti hovoril, že nechcem byť na nikom závislý a že si nám zobral 25-tisíc, tak to sa môžte smiať, pán predseda Smeru, či čoho ste, Smer rodina. Ale pozrel by som sa do zrkadla," oponuje s vtipným omylom líder SNS. "Poznám pána Počiatka z videnia, nie sme priatelia, nechodil som s ním na dovolenky alebo na kávy," dodal Boris Kollár a zároveň priznal, že s Bašternákom mali spoločné priateľky, ale žiadny Silvester spolu nestrávili. 

"Myslím si, že táto debata bude veľmi zaujímavá, keď úplne od štartu začínaš klamstvami," poznamenal na margo svojho duelanta líder Sme rodina. "To je tvoja genetická výbava," dodal. "Ja nemám žiadnu výbavu," vtipne odpovedal líder SNS. 

Polícia stíha pána Kisku a pána Fica, kto by mohol políciu ďalej zaujímať?

"Nenaštudoval som si, prečo ich obvinili. Ale ak mali na to relevantný dôvod, tak ja sa nebudem do toho starať. Ale vadilo by mi, ak by sme sa nakoniec dozvedeli, že políciu zneužíva nejaká šedá eminencia. Najhoršie je, keď sa policajná zložka zneužíva na policajné alebo obchodné účely. A to je veľmi nebezpečné," vyjadril sa Boris Kollár.

"Ja tu nie som na to, aby som hodnotil trestné stíhania. Ja radšej budem debatovať o bytoch, dôchodkoch alebo rekreačných poukazoch. Bol by som rád, ak by sme sa bavili o témach, ktoré ľuďom pomôžu," dodal aj Andrej Danko.

Aké je byť "škaredým káčatkom" alebo "plánom B" bloku politickej zmeny?

Kollár to podľa vlastných slov vníma ako politickú nezrelosť Andreja Kisku. "Ešte len teraz vstúpil do reálnej politiky, lebo robiť prezidenta, to je hýčkaná persona, na ktorú sa neútočí a teraz sa objavil v reálnej politike a pohybuje sa v nej ako slon v porceláne," vyjadril sa líder strany Sme rodina. Zároveň dodal, že prieskumy ukazujú, že ani jedna a ani druhá nevznikne bez jeho strany. "Po voľbách si sadnem s každým, lebo si vážim ich voličov. Rokovať budem s každým, ale nie s každým som ochotný ísť vládnuť," dodal Boris Kollár. Podľa lídra strany SNS sú irelevantné otázky, kto si s kým sadne. "S kým áno a s kým nie, k tomu poviem len jednu vec. Jediný človek, ktorý keď ho niekto volí a jeho hlas sa stráca akoby v Dunaji, je Kotleba. Toho človeka nepustia do Moskvy, do Bruselu. Ľutujem každého jedného voliča, ktorý verí tým jeho hlúpostiam. Myslím si, že je dôležité, aby sem neprišla lierálna vláda, keďže liberálnu prezidentku už máme. Ja nechcem dovoliť vládu, ktorá umožní Američanom získať letiská na Záhorí, umožní adopciu homosexuálnym párom a podobne. Keď sme išli do vlády, stopli sme Istanbulský dohovor. Pre mňa je dôležitý obsah.Ak si Slovensko nepožičia aspoň 7 miliard a nezačneme stavať diaľnice, ktoré nikdy nedostaviame z európskych peňazí, tak sa Slovensko neposunie," dodal Andrej Danko. 

Exkluzívny prieskum ukázal možné rozloženie politických síl

Na prieskume vidieť, že bez strany Sme rodina by mala opozícia 65 hlasov a s nimi 74. V roku 2016 mala strana Sme rodina 7,8 % a teraz 5,5 z prieskumu Polis a z inej agentúry 7%, z čoho vyplýva, že strana výrazne nestúpa. "Táto vaša agentúra Polis nie je v asociácii. V minulosti nám dala 5%, teraz 5,5%,  takže rastieme a teda ďakujem," ukázal Boris Kollár s tým, že pre porovnanie predstavil aj výsledky iných agentúr. "Som spokojný, lebo keď som naposledy kandidoval, tak som mal o takomto čase pol percenta," dodal Boris Kollár s tým, že si verí a nie je vystrašený.

V júni 2016 mala strana SNS 14,5% a teraz 7 alebo 5,4%.Podľa analytikov je to bozkávanie výložiek, kedy sa to spustilo. Líder SNS mal vtedy priznať, že si dal predtým pár pohárov vína. "Ja som nikdy nepil alkohol vo väčšej miere. Ja som spontánny človek, keď poviem, že hokejisti prehrali, tak si ako každý Slovák dám, ale mňa si s alkoholom nemusíte brať na jazyk," vyjadril sa najprv k otázke alkoholu Andrej Danko. "Som trochu v šoku, lebo som pomohol. Milión ľudí použilo rekreačné poukazy. 15% daň z príjmu sa znížila. Paušálne výdavky, minimálne dôchodky. Učiteľom som sám boxoval zvýšenie. Keď je to niekomu na smiech alebo si viac váži politiku šialenca ako je Igor Matovič alebo  človeka ako je Kotleba, je mi to ľúto. V politike nie je vždy dôležité to, čo urobíš, ale ako to odkomunikuješ," povedal líder SNS a čísla ho vyrušujú, ale naďalej verí ľuďom. 

Programy politických strán sú naozaj prepracované

Strana Sme rodina vypracovala 127 stranový program, v ktorom sú zaujímavé najmä tvrdenia, že by malo byť právo na prenájom auta mesačne pre každú rodinu v hodnote 100€ mesačne. Garantovaný dvojizbový byt za 119€ mesačne od štátu. A riešením by malo byť zvýšenie HDP o približne 2,5-násobok. "Slovensko je po 4 rokoch vládnutia koalície najrýchlejšie rastúcou krajinou, čo sa týka zadĺženosti v rámci celej Európskej únie. Keď si dnes chce niekto niečo kúpiť, musí si na to zobrať pôžičku. Je väčšia zaťaženosť obyvateľstva, aké sú úspory," povedal Boris Kollár. "Súhlasím, že musíme stavať diaľnice a byty a chceme to robiť tak, ako to robia v Rakúsku. Pôjdeme mimo dlhovej brzdy štátu. Čiže štátne akciovky pôjdu mimo maastrichtských kritérií. Je to metodika 2010 EÚ, článok 1.34 - keď j štátny podnik verejnou korporáciou, vtedy dlhy tohto podniku nie sú súčasťou štátneho dlhu. A dnes už 600 štátnych entít je vyčlenených, takže tu nehovorme o fantasmagórii," vysvetlil líder Sme rodina. 

"Aj keby tri hlasy Sme rodina neboli na rekreačné poukazy, tak zákon prejde. Mrzí ma, že rozprávajú o sociálnych bytoch, SNS presadila podnikové byty - rýchly odpis 6 rokov, 100 metrov štvorcových, zľavnený nájom sa nezarátava do príjmu zamestnanca a po 10 rokoch si to môže kúpiť. Toto sme schválili a oni za to nehlasovali," vymenoval Andrej Danko. "Čo sa týka zadĺženia, Slovensko má vzorové zadĺženie 46% dlh k pomeru k HDP. Rakúsko 78%, Taliansko 132 %, ja hovorím, že Taliani to nesplatia a odpíšu im to a my by sme boli hlúpi, keby sme aspoň 7 miliard nepožičali a nedostavali to, čo tu chýba. Naozaj sa bez zmeny zákona nedá dostavať diaľnica. Ja mám veľa vecí, ktoré chcem posunúť," dodal líder SNS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy