Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Británia volí v kľúčových voľbách. Zvolia si voliči brexit alebo úniu?
Zdielať na

Británia volí v kľúčových voľbách. Zvolia si voliči brexit alebo úniu?

LONDÝN / Vo Veľkej Británii sa vo štvrtok konajú dôležité parlamentné voľby, ktoré môžu rozhodnúť o ďalšom priebehu brexitu. Volebné miestnosti otvorili v 650-tich obvodoch o ôsmej hodine ráno nášho času. Poslancov dolnej komory parlamentu si ľudia budú voliť do desiatej večer. Prieskumy dlho naznačovali úzke vedenie konzervatívcov súčasného premiéra Borisa Johnsona pred labouristami Jeremyho Corbyna. Ak by sa čísla potvrdili, Británia by zrejme opustila úniu na základe dohody do konca januára. Poslanci na kandidátke konzervatívcov totiž podpísali vyhlásenie, že nebudú jej schvaľovanie v parlamente blokovať. V prípade úspechu labouristov je na stole možnosť novej dohody, o ktorej chcú dať hlasovať v referende.

Voliči vo Veľkej Británii rozhodujú vo štvrtok o budúcom smerovaní svojej krajiny v parlamentných voľbách, ktoré sú považované za jedny z najdôležitejších od konca druhej svetovej vojny. Hlavnými rivalmi volebného súboja sú premiér a zároveň šéf konzervatívcov Boris Johnson, ktorý chce vyviesť krajinu z Európskej únie do 31. januára, a opozičný líder a predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý sľubuje nové referendum o brexite.

Johnson zvolal predčasné voľby v nádeji, že sa mu podarí prelomiť politický pat týkajúci sa plánovaného odchodu krajiny z európskeho bloku. Premiérovi totiž v októbri chýbala potrebná väčšina na to, aby v parlamente pretlačil svoju dohodu o brexite.

Prieskumy verejnej mienky pred voľbami dlho favorizovali Johnsonovu Konzervatívnu stranu, avšak tie posledné už naznačujú, že náskok konzervatívcov sa mohol v posledných dňoch kampane znížiť. Hoci je nepravdepodobné, že by Corbynovi labouristi získali pohodlnú väčšinu, menšie opozičné strany dúfajú, že si zabezpečia dostatok kresiel na to, aby sa mohli spojiť s labouristami a spoločnými silami zablokovať Johnsonove brexitové plány.

Štvrtkové parlamentné voľby v Británii sú v poradí už tretie za menej než päť rokov. Nasledujú po voľbách z rokov 2015 a 2017 a v decembri sa konajú prvýkrát za posledných takmer sto rokov. Volí sa v 650 volebných obvodoch v Anglicku, Walese, Škótsku a Severnom Írsku. Volebné miestnosti sa otvorili o 07:00 miestneho času (08:00 SEČ) a zatvoria sa o 22:00 (23:00 SEČ).

Občania vyberajú všetkých 650 poslancov dolnej komory parlamentu. Sčítavanie hlasov bude nasledovať okamžite po zatvorení volebných miestností, pričom väčšina výsledkov by mala byť známa v piatok v skorých ranných hodinách.

Politickí lídri mobilizovali nerozhodnutých voličov skutočne až do poslednej chvíle. Náš štáb nakrúcal v Severnom Írsku, kde sa schyľuje k ostrému súboju. Do veľkej miery tam totiž rozhoduje náboženská príslušnosť. Viac už Martin Mózer: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy