Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezidentka nevymenuje Jozefa Hudáka za viceguvernéra Národnej banky Slovenska
Zdielať na

Prezidentka nevymenuje Jozefa Hudáka za viceguvernéra Národnej banky Slovenska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová nevymenuje Jozefa Hudáka za viceguvernéra Národnej banky Slovenska. O svojom rozhodnutí minulý mesiac informovala premiéra Petra Pellegriniho a šéfa parlamentu Andreja Danka.

Túto informáciu v pondelok dostali aj poslanci finančného výboru Národnej rady. Čaputová argumentuje tým, že nominant SNS nesplnil zákonné požiadavky. Nespĺňa hneď tú prvú, ktorou je úplné vysokoškolské vzdelanie univerzitného zamerania v menovej oblasti alebo v oblasti finančníctva.

"Pochybnosti vyvoláva aj jeho prax v spomínaných oblastiach. Jediným relevantným príkladom je jeho pôsobenie v predstavenstve a na poste generálneho riaditeľa poisťovne Tatra v rokoch 2004 až 2006, ktorá bola majetkovo prepojená s nebankovým subjektom Horizont. Počas tohto pôsobenia podpísal zmluvu medzi poisťovňou a materskou spoločnosťou o poskytnutí peňažných prostriedkov v neobmedzenej výške, čím podľa dohľadu NBS ohrozil finančnú stabilitu poisťovne," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

"Pán predseda to dá posúdiť právnemu oddeleniu. Na základe výsledkov zistenia sa k tomu vyjadrí," vyjadril sa hovorca predsedu NR SR Tomáš Kostelník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy