Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Razia kukláčov na policajnej akadémii čelí vážnej kritike. Ich postup mohol byť protizákonný
Zdielať na

Razia kukláčov na policajnej akadémii čelí vážnej kritike. Ich postup mohol byť protizákonný

BRATISLAVA / Policajná akcia, ktorá prebehla ešte koncom minulého mesiaca na policajnej akadémii v Bratislave čelí vážnej kritike. A to nie len zo strany tých, ktorí sa v tom čase nachádzali na pôde univerzity, ale aj zo strany samotnej polície. Spôsob, akým akcia prebehla bol podľa viacerých zdrojov neadekvátny. Fakty teraz preverujú kompetentné orgány.

V pondelok ráno 28. októbra vtrhla do budovy akadémie zásahová jednotka. V priebehu niekoľkých sekúnd ju obklopili desiatky policajných áut, policajtov a vyšetrovateľov, ktorí areál uzavreli a študentov poslali domov. O netradičnej policajnej akcii v tom čase nevedelo ani samotné vedenie školy.

"Mne to bolo oznámené až potom, čo už v podstate boli určití kolegovia obmedzení na osobnej slobode a v zásade budova bola hermeticky uzatvorená," povedala rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. 

Neadekvátny postup 

Akcia súvisela s podozrením, že sa istý učiteľ akadémie údajne snažil vybaviť úspešnú skúšku študentovi. Policajti sa tak snažili získať študijné materiály od všetkých učiteľov. V rámci akcie prehľadali na príkaz prokurátora každý jeden priestor. Podľa tých, ktorí boli v centre samotného zásahu sa však akcia, vzhľadom na jej spôsob, zdala prehnaná.

"Jednak, že išlo o podozrenie z prečinu, teda ten najnižšej kategórie trestného činu. Jednak aj to, ako bol samotný zásah uskutočnený, tak viacerí kolegovia, ktorí tu boli prítomní, spísali o tom určité úradné záznamy, ktoré svedčia o tom, že sa nepostupovalo v súlade s tým, ako sa takéto akcie uskutočňovať majú," vraví ďalej Kurilovská. 

Akademická pôda

Hlavným problémom je fakt, že aj keď je akadémia policajným útvarom, v prvom rade je to univerzita. Ide teda o akademickú pôdu, na ktorú sa vzťahuje zákon o vysokých školách. V tomto prípade, ale malo dôjsť k jeho porušeniu. Jednoznačný postoj zaujali aj rektori slovenskej rektorskej konferencie.

"Vstup polície na akademickú pôdu sa uskutočnil bez vedomia a súhlasu rektorky vysokej školy, a preto Slovenská rektorská konferencia pokladá tento postup za odporujúci súčasným platným právnym predpisom a žiada nadriadené kompetentné orgány vyvodiť dôsledky aj ako prevenciu, aby sa podobné prípady neopakovali," informovala Ľubica Benková referentka pre komunikáciu SRK. 

Spáchanie trestných činov 

Podľa polície bola okamžite po tejto akcii nariadená aj jej kontrola a to samotným krajským policajným riaditeľom. Následky tohto konania na seba nenechali dlho čakať. Otázkou, či bol policajný postup správny sa teda zaoberal odbor kontroly policajného prezídia. "Prezidiálna kontrola začala z vlastného podnetu kontrolu postupu pri úkonoch na Akadémii PZ a zistila, že mohlo dôjsť k spáchaniu jedného alebo viacerých trestných činov, preto vec postúpila na úrad inšpekčnej služby," potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Zo strany akadémie taktiež putoval podnet priamo na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou, aby bola celá situácia preverená. Vyšetrovanie tak aj naďalej pokračuje. Kontrolu nad týmto prípadom momentálne prevzala inšpekcia ministerstva vnútra. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy