Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Predvolebný boj začína, politici diskutujú, kto bude žolíkom pri zostavovaní koalície. Analytik to nevidí ružovo
Zdielať na

Predvolebný boj začína, politici diskutujú, kto bude žolíkom pri zostavovaní koalície. Analytik to nevidí ružovo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlamentné voľby a zostavovanie novej vlády sú čoraz bližšie. Už teraz mnohí politici diskutujú o tom, kto bude tým najdôležitejším článkom, ktorý pomôže ku koalícii. Niekto ho nazýva žiadanou nevestou, niekto zas žolíkom. Už teraz je ale isté, že ľahký proces to nebude. V hre je ale aj nestabilita pri väčšom počte strán vo vláde.

"Budúca vláda môže vyzerať veľmi veľmi zle. Lebo, keď tam bude veľa malých strán, a keď vidíme, že s niektorými sa nedá dohodnúť," vyjadril sa Béla Bugár za Most-Híd v politickej diskusii na TA3. "Politická fyzika sa oklamať nedá. Keď by mala budúca vláda pozostávať dokonca zo šiestich subjektov, tak tá vláda a jednotlivé subjekty budú míňať všetku energiu na to, aby sa tá vláda nerozsypala hneď pri prvom probléme," poznamenal podpredseda SaS Jozef Mihál. O miesto vo vláde chce aktuálne zabojovať množstvo politických strán malých aj veľkých. Do parlamentu sa túžia dostať všetky. 

"Určite bude to problém, ale musíme sa s tým zmieriť a ukáže sa, kto bude spôsobilý vytvárať predpoklady, aby sa vytvorila stabilná vláda," povedal Jaroslav Paška, poslanec NR SR za SNS.  "Tu sú strany, ktoré už dnes hovoria, kto s kým nemá ísť a zaručene. Podľa môjho názoru podceňujú voliča," vyjadril svoj názor Juraj Blanár, poslanec NR SR za Smer-SD. 

Napriek preferenciám pod prahom zvoliteľnosti to stále nevzdáva ani šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Práve naopak. Do najbližších parlamentných volieb si fandí. "Ja tvrdím, že budeme žiadaná nevesta. Po roku 2016 nebudem hovoriť s kým áno, s kým nie, ale určite nebudem musieť vám vysvetľovať, že s ĽSNS ani sa nehlasuje, ani sa nerokuje, ani s nimi sa ani nejde do koalície. Harabina, s ním by som teda v žiadnom prípade ja nerokoval," vyhlásil Bugár. 

"Ja som presvedčený, že prieskumy verejnej mienky, nie sú celkom objektívne," upozornil Jaroslav Paška z SNS. "Zdá sa, že niektoré menšie strany môžu byť tým žolíkom. Takže ja nevylučujem, že pán Bugár a jeho strana bude tým rozhodujúcim prvkom," poznamenal ďalej Mihál. "Možno pán Bugár to tak vidí, ale ja rozhodne nie. Nie je teraz boj, kto bude nevestou. Každý zodpovedný politik by sa v prvom rade mal pozrieť na toho občana," vyjadril svoj názor Boris Kollár, líder SME Rodina. 

Napätú situáciu po voľbách pripúšťa aj politický analytik

Prečo analytik predpovedá napätú situáciu aj po voľbách? "Lebo väčšina tých strán odmieta napríklad strany ako ĽSNS alebo SMER, takže vyskladanie nejakej protiváhy naozaj môže ovplyvniť aj relatívne malá strana s 5,5 - 6 percentami, ktorá sa do parlamentu dostane," vysvetlil Ján Baránek, politický analytik Polis. Podľa politológa však voliči nemusia byť zúfalí. Jedna vec je totiž predvolebná rétorika, kde sa naozaj strany musia odlišovať, keďže vo veľa prípadoch bojujú o spoločného voliča. No po voľbách môže byť situácia úplne iná, aj vrátane zmenenej rétoriky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy