Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda na výjazde v okrese Svidník. Premiér sa na východ presunul letecky
Zdielať na

Vláda na výjazde v okrese Svidník. Premiér sa na východ presunul letecky

Google News Button Sledovať správy

GIRALTOVCE / Po rannom odvolávaní sa premiér Peter Pellegrini vybral na východ Slovenska. Vláda vycestovala do Giraltoviec, kde bolo v programe plnenie Akčného plánu v okrese Svidník. Za tri roky v okrese vzniklo podľa materiálov ministerstiev takmer 1 400 pracovných miest. Premiér mal dnes taký nabitý program, že ho na východ presunuli letecky!

Niekto vrtuľníkom, niekto limuzínou. Takto začínalo rokovanie vlády na východe po odvolávaní v Bratislave. "Predsa len je to 500 kilometrov a ešte som mal v Bratislave nejaké rokovanie," vysvetľuje premiér Peter Pellegrini. Premiér pokus o odvolávanie prežil a do Giraltoviec prišiel s ministrami rekapitulovať.

Okres Svidník bol do akčného plánu menej rozvinutých okresov zaradený v druhej polovici roka 2016. Miera evidovanej nezamestnanosti v danom okrese predstavovala pred štyrmi rokmi viac ako 19%."Môžem skonštatovať, že 31.07.2019, dosiahla už skoro polovicu a je na úrovni 10,78 percenta," približuje Pellegrini. 

V presných číslach to znamená, že kým koncom roka 2015 bolo v okrese Svidník na úrade práce evidovaných takmer 3 350 nezamestnaných, v júli tohto roku ich už bolo o zhruba 1 400 menej. "Akčný plán, ktorý bol prijatý pre tento okres, prináša svoje výsledky," skonštatoval premiér. 

Ľudia, ktorí sa na vládnu návštevu prišli pozrieť, pomoc kraju, v ktorom žijú, vítajú. Len ich mrzí, že k lepším číslám nezamestnanosti prispeli aj tí, ktorí z rodného kraja odišli."Mladí odišli za hranice a tým sa znížila nezamestnanosť," myslí si miestny obyvateľ. "Z európskych prostriedkov boli pre okres Svidník vyčlenené prostriedky v objeme 30 miliónov eur. Už teraz sú zazmluvnené európske peniaze v objeme 39 miliónov eur," poznamenal podpredseda vlády Richard Raši. 

Vláda aj dnes pripravila aj materiál na schválenie ďalšieho milióna eur ako regiólneho príspevku na konkrétne projekty. Samosprávy v okrese za to budú rekonštruovať obecné úrady či obecné rozhlasy. Rozširovať tepelné rozvody v materskej škole, modernizovať školskú jedáleň, budovať cesty, opravovať chodníky.

"Už len ten milión, ktorý pristane pre jednotlivé mestá, obce a jednotlivé občianske združenia, určite nie je zbytočný peniaz," myslí si Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja. "Chcem povedať, že sme zvýšili sumu milión o 293 tisíc," doplnil Pellegrini. 

Premiér Pellegrini a premiéri V4 sa zhodli na rozšírení EÚ o krajiny Západného Balkánu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy