Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegriniho vláda sa bude odvolávať aj napriek odstúpeniu Jankovskej. Opozícia v tom však nie je za jedno
Zdielať na

Pellegriniho vláda sa bude odvolávať aj napriek odstúpeniu Jankovskej. Opozícia v tom však nie je za jedno

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini by sa mal už tento piatok postaviť pred poslancov, ktorí sa mu pokúsia vysloviť nedôveru. Ak sa tak stane, jeho vláda by skončila. Všetko dnes závisí od štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorú premiér stále nezbavil funkcie, za čo ho opozícia kritizuje.

"Ja som pripravený vyvodiť politickú zodpovednosť, akonáhle budem mať aspoň o trošku viac relevantných dôkazov alebo aspoň potvrdenie od nejakého orgánu, že sa v tejto veci reálne koná," tvrdil premiér Peter Pellegrini. 

Potvrdenie si premiér pokojne môže vypýtať od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré Jankovskej odobrali mobil. Okolo poludnia však Monike Jankovskej, predsa len, adresoval výzvu. "Vyzývam pani štátnu tajomníčku, ak si je sama vedomá, že svojim konaním môže spôsobiť minimálne nejaké  podozrenie alebo náznaky nedôvery, mala by vyvodiť osobnú zodpovednosť sama a nečakať, kým tak urobím ja," vyhlásil. 

O hodinu neskôr Pellegriniho čakanie napokon vyriešila Jankovská sama. Opozícia teraz premiérovi, ktorý kedysi z funkcie vypoklonkoval aj policajného prezidenta Gašpara, odkazuje, že tentokrát má slabé päste. "Peter Pellegrini mal buchnúť po stole a povedať, že slúžka mafie nebude v jeho vláde. On sa miesto toho doprosuje, že nech zváži, či by odstúpila," argumentoval Igor Matovič.

Piatkové hlasovanie o dôvere vlády 

Predseda hnutia OĽaNO však naďalej trvá na tom, že by Peter Pellegrini mal v piatok, aj napriek všetkému, čeliť odvolávaniu. "Odstúpenie Jankovskej nemá absolútne nič spoločné so zlyhaním Petra Pellegriniho," myslí si Matovič. 

"Toto, čo je predmetom odvolávania, považujem len za politikárčenie pána Matoviča, od ktorého odchádzajú a ktorý ešte nevie, či prežije ďalšie voľby. Nech sa páči, ja sa odvolávania nebojím, ja sa mu rád a so cťou postavím, pretože ja sa za svoju robotu nemusím hanbiť," reagoval premiér. 

Rovnako to však nevidí celá opozícia 

"Pokiaľ pani štátna tajomníčka odstúpi zo svojej pozície, tak ja osobne by som do toho nešiel, ale, samozrejme, to sa musíme ešte poradiť v opozícii," priblížil podpredseda strany SaS Ľubomír Galko. Lenže porada sa odohrala práve vo chvíli, keď Galko rečnil pred novinármi.

A jeho stranícke kolegyne dali požehnanie na mimoriadnu schôdzu. "My sme dohodnutí a myslím si, že tam nie je žiaden problém, že by on nerešpektoval túto dohodu. Naša mimoriadna schôdza je o tom, že Pellegrini je slabý premiér, že jeho nekonanie je problémom v tejto situácii," poznamenala Natália Blahová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS.

No Galko v opozícii nie je sám

"Keď Jankovská povie, že odchádza, tak si myslím, že táto mimoriadna schôdza by nemala byť," povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Udiali sa dosť zásadné kroky za pôsobenia nového premiéra, nového policajného prezidenta a novej ministerky vnútra," pridal sa podpredseda NR SR zo strany Most-Híd Andrej Hrnčiar. 

Opozícia však nemá na pád vlády dostatok hlasov, potrebovala by ich totižto až 90. 

Štátna tajomníčka napokon odstúpila. Viac vo videu: 

Pellegrini sa vidí na kandidátke Smeru-SD. Na svojom politickom presvedčení nechce nič meniť, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy