Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dva nové mandáty pre Hlinove mimoparlamentné KDH. Preskupovanie opozičných síl je v plnom prúde
Zdielať na

Dva nové mandáty pre Hlinove mimoparlamentné KDH. Preskupovanie opozičných síl je v plnom prúde

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Písal sa jún a odchod z OĽaNO avizovalo 5 poslancov a poslankýň. Po Veronike Remišovej dnes svoj nový prístav zverejnili poslankyne Gaborčáková a Červeňáková, ktoré ohlásili spoluprácu s KDH. Igor Matovič však ich odchod nijako neoplakáva. Už koncom týždňa teda bude môcť Alojz Hlina ukázať na rokovaniach s PS a Spolu, že mu tak trochu narástli svaly.

U Hlinu to voči Matovičovi vraj rozhodne nebolo o porušení siedmeho božieho prikázania. Teda - nepokradneš. "Mám takú nepísanú dohodu s Igorom Matovičom, že nerob to, čo nechceš, aby robili tebe. Nikoho som nikdy nenahováral, kým boli v OĽaNO," poznamenal líder KDH Alojz Hlina. 

"Kresťanských demokratov považujem za stabilnú politickú stranu, ktorá sa hlási ku kresťanským hodnotám 30 rokov, nie posledné tri roky. Nie vtedy, keď je to moderné, ale aj vtedy, keď to nie je veľmi moderné," hovorí Soňa Gaborčáková, poslankyňa NR SR. "Určite mu nič nevyčítam, tieto dve kolegyne boli voľné hráčky na trhu. Trošku sa, myslím, zľakli toho, že by sa neprekrúžkovali, tak si našli iného hostiteľa. Ja im to nevyčítam, ani Alojzovi," vysvetľuje šéf hnutia OĽaNO igor Matovič. 

Tri mandáty pre mimoparlamentné KDH

Hlinovi kresťanskí demokrati majú už aktuálne v parlamente tri poslanecké mená. Janckulíka, Červeňákovú a Gaborčákovú. Hlúčik odídencov z OĽaNO sa rozpŕchol. Veronika Remišová skončila u Andreja Kisku v strane Za ľudí. Alojza Hlinu ale v piatok čaká dôležité rokovanie. Za jedným stolom bude sedieť so zástupcami PS a Spolu a rokovať sa bude o predvolebnej či povolebnej spolupráci. Zatiaľ by sa ale nič dôležité nemalo.

Strany ešte desiateho júla podpísali akýsi pakt o neútočení. Dnes hľadajú dohodu, ako zabrániť zrážke medzi konzervatívcami a liberálmi. "Bude to zrážka konzervatívneho a liberálneho sveta. Otázka je, že či ju urobíme neriadenú alebo ju skúsime urobiť riadenú," tvrdí Hlina. "Dúfam, že spolu vyrobíme veľa pozitívnej energie a práve o tom chceme v piatok debatovať, čo pozitívne chceme urobiť," priblížil predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. 

Výbušný potenciál je veľmi vysoký

Na jednej strane interupcie, na strane druhej registrované partnerstvá. Výbušný potenciál je veľmi vysoký. "Podpora rodiny dnes na Slovensku je najmä o iných veciach ako sú interupcie alebo registrované partnerstvá. Je to o tom, ako sa dnešným rodinám žije ekonomicky, sociálne, aby nemuseli chodiť do zahraničia, aby nebola taká rozvodovosť," myslí si Beblavý. 

"Nebude to jedno stretnutie, bude to viacero stretnutí a na konci môže byť dohoda o spolupráci," dodal Hlina. Otázkou je, nakoľko komfortne sa pri rokovaniach s Hlinom bude cítiť šéf progresívcov Michal Truban, a to potom, čo na verejnosť uniklo video z prednášky, kde spomína drogové excesy. "Nie sú to jeho hviezdne chvíle, ale ja mu nie som ani otec ani nič," reagoval na video Hlina. "Z môjho pohľadu je veľmi dôležité, aby sme mladým ľuďom jasne povedali, že drogy nie sú cesta a viem, že v tom sa s Mišom Trubanom stopercentne zhodujem," dopĺňa Beblavý. 

Exprezident Andrej Kiska odovzdal 16- tisíc podpisov na registráciu strany Za ľudí. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy