Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Slováci majú opäť o čosi bližšie k Európe. Ôsmi z desiatich Slovákov sa považujú za Európanov
Zdielať na

Slováci majú opäť o čosi bližšie k Európe. Ôsmi z desiatich Slovákov sa považujú za Európanov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Výrazné zlepšenie názoru občanov na Európsku úniu, a to od ekonomiky až po stav demokracie. To sú kľúčové výsledky z najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorý urobili vo všetkých členských krajinách. Okrem toho, ôsmi z desiatich Slovákov sa považujú za Európanov.

Medzi hlavné zistenia patrí aj rekordne vysoká podpora spoločnej meny euro a tiež nová vážna skutočnosť, že Európania sa začali báť zmien v prírode. "Otázky klimatických zmien sa dostali na druhé miesto v rebríčku obáv európskych občanov hneď po migrácii," poznamenala Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. 

Slováci za najpozitívnejší prínos EÚ považujú voľný pohyb, spoločnú menu a mier na našom kontinente. Ukázala sa tiež naša veľmi silná identifikácia s úniou. "Až 80 percent Slovákov sa cíti byť Európanmi. V tomto sme aj nad priemerom EU, ktorý je 73 percent," približuje Ludviková. "Jasnú podporu európskej myšlienke potvrdili aj občania Slovenskej republiky vo voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých zvíťazili proeurópske politické zoskupenia," uviedol predseda vlády Peter Pellegrini. 

Imigrácia a terorizmus ako najväčšia výzva únie 

Čo sa týka problémov, Slováci poukázali najmä na oblasti rastu cien, životných nákladov, zdravia a sociálneho zabezpečenia. Európska únia ako celok má podľa nás najviac problémov s imigráciou a terorizmom. 

"Tie najväčšie výzvy, ktoré nás čakajú - bezpečnosť, zvládnutie migrácie, investície do vedy, technológií, digitálnej ekonomiky, aby aj v tomto bola Európska únia globálny líder," vysvetľuje europoslanec za Slovensko Michal Šimečka.

Zvýšenie konkurencieschopnosti únie

A práve zvýšenie konkurencieschopnosti únie je veľkou výzvou aj podľa viceprezidenta Európskej investičnej banky Hudáka. "Európa je pozadu za USA, za Čínou, a ak sa nezmobilizuje, ak nedokáže mať ekonomiku, ktorá dokáže konkurovať aj s týmito veľkými hráčmi, tak, žiaľ, bude z nás také industriálne múzeum, a to nikto nechce," upozorňuje Vazil Hudák. 

V tomto prieskume Európskej únii vyjadrilo podporu 44 % Slovákov, slovenskému parlamentu verí 27 % a slovenskej vláde 29 % opýtaných.

Europoslanci sa zhodujú, že spolupráca v rámci V4 nám v mnohom škodí. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy