Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SaS: Slovensko prichádza o veľké peniaze za vyťažené zlato. Namiesto 400-tisíc dostávame 8000 eur
Zdielať na

SaS: Slovensko prichádza o veľké peniaze za vyťažené zlato. Namiesto 400-tisíc dostávame 8000 eur

BRATISLAVA / Slovensko vraj ročne prichádza o veľké peniaze za neodvedené poplatky za vyťažené zlato. Tvrdí to opozičná Sloboda a Solidarita s tým, že namiesto 400 tisíc eur dostáva štát iba osem tisíc eur. Ministerstvo hospodárstva informácie preverí a Hlavný banský úrad na kritiku nereagoval.

Podľa SaS sa na Slovensku každý rok vyťaží vyše 500 kilogramov zlata, ktorého cena je zhruba 40-tisíc eur za kilo. Úhrada za vyťažené zlato pre štát, ktorý predáva svoje nerastné bohatstvo, sa počíta podľa vzorca z nariadenia vlády z roku 2002. Tento zohľadňuje aj náklady na vyťaženie a spracovanie rudy, ktoré sú asi 50 percent z hodnoty. Sadzba úhrady z tejto sumy má byť 5 percent. Teda za spomenutých 500 kilogramov by mal štát dostať 400-tisíc eur. "Zlato, čo sa na Slovensku vyťaží má hodnotu 20 miliónov eur. SR za to dostáva 8-tisíc. to znamená, za každý jeden kilogram zlata dostane SR 16 eur. Toto je podľa nás naozaj do neba volajúce," uviedol Karol Galek, poslanec NR SR. 

Podľa Sulíkovcov je na vine Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici, ktorý je vraj nečinný, nerobí kontroly úhrad a Slovensko pre to prichádza o zlato i milióny eur. "Považujeme za výsmech, aby štát dovolil ťažiť zlato za 16 eur za kilogram," povedal Richard Sulík, predseda SaS.

SaS sa chce čo najskôr obrátiť na NKÚ, aby situáciu preveril. A ak tam nepochodia, tak sú odhodlaní otvoriť túto tému v parlamente. "Súčasne vyzývame ministerstvo hospodárstva, aby vyvodilo personálnu zodpovednosť na Hlavnom banskom úrade, pod ktorá tento obvodný banský úrad spadá," vyzval Karol Galek. "Správa úhrad za vyťažené nerasty patrí do kompetencie obvodných banských úradov a Hlavného banského úradu. Rezort hospodárstva situáciu preverí, doteraz však neevidujeme podnet, ktorý by spochybnil súčasný stav," dodal Miroslav Kohút, odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy