Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Luxusný nábytok či bazén s protiprúdom. Vláda odsúhlasila nové bývanie pre vysokých politikov
Zdielať na

Luxusný nábytok či bazén s protiprúdom. Vláda odsúhlasila nové bývanie pre vysokých politikov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mramor, luxusný nábytok i bazén s protiprúdom. To všetko bude čakať nového premiéra v štátom zabezpečenom bývaní. A horšie na tom nebude ani predseda parlamentu. Vláda odsúhlasila návrh na zabezpečenie reprezentatívneho bývania pre najvyšších činiteľov. Hodnota nehnuteľností je takmer sedem miliónov eur.

Bezpečnosť a reprezentatívnosť je podľa Lajčáka dôležitá aj pri bývaní pre našich ústavných činiteľov. "To je niečo, čo som ja už pred niekoľkými rokmi podporoval," uviedol Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí SR. V číslach to znamená, že za vily na Gorazdovej a Mudroňovej štát zaplatí takmer sedem miliónov eur. "A to dostaneme trhovú cenu a zároveň z pohľadu štátu to je z jedného vrecka do druhého vrecka. Takže je to veľmi elegantné riešenie," povedal Miroslav Lajčák.

V príjemnej lokalite Horského parku by mal do budúcna bývať predseda parlamentu. V budove akurát sídli japonské veľvyslanectvo, ktoré má platnú zmluvu do decembra 2019. Vila na Mudroňovej potom, čo ju dlhodobo nebolo možné predať a ani prenajať, nakoniec slúži kórejskému veľvyslanectvu, ktoré má platnú zmluvu do júla 2020. 

V 2010 sa vila na Mudroňovej ulici preslávila predraženou rekonštrukciou určenou vraj pre vtedajšieho premiéra Fica. "Žiadna vila pre premiéra sa nestavala, to je úplný nezmysel. Vy si myslíte, že som taký idiot?" tvrdil Robert Fico. Namiesto vily sa expremiér Fico nasťahoval do Bonaparte a aktuálne si vraj stále hľadá nové bývanie. "Chcem zostať tu v Bratislave, tu si hľadám nejaké riešenie. Ja chcem, keď začne jeseň, mať túto otázku definitívne vyriešenú," dodal Robert Fico.

Zdá sa, že po najbližších parlamentných voľbách by vila na Mudroňovej mohla slúžiť novému premiérovi i s bazénom za viac ako milión eur. Niektorí by zase mohli povedať, či to nie je až príliš luxus. "Ak je to dobré pre veľvyslanca, prečo by to nemalo byť dobré pre predsedu vlády. Veď si trošku vážme sami seba," povedal minister zahraničných vecí SR.

Aký bude osud starej prezidentskej vily, v ktorej poslední prezidenti nebývali a nenasťahuje sa do nej ani Zuzana Čaputová, je zatiaľ veľkým otáznikom. "Ide tam predovšetkým o to, aby ona ten problém nepreniesla na svojich nástupcov, takže zase skôr v tomto kontexte. Zostáva bývať vo svojom vlastnom dome v Pezinku. Túto možnosť preferuje, zároveň ale ide aj o to, aby majetok ďalej nechátral," vyjadril sa Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR. "Samozrejme je treba vyriešiť aj osud tej vily, ktorá patrí prezidentskej kancelárii," dodal Miroslav Lajčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy