Skoro jasno
15°
Bratislava
Lídri krajín EÚ sa nedohodli na obsadení funkcií. Prezident Macron po samite podporil Angelu Merkel
Zdielať na

Lídri krajín EÚ sa nedohodli na obsadení funkcií. Prezident Macron po samite podporil Angelu Merkel

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Lídri krajín Európskej únie sa v piatok v noci nezhodli na novom obsadení kľúčových funkcii v európskych inštitúciach. Reč je v prvom rade o poste nového predsedu Európskej komisie. Predseda vrcholných unijných rokovaní Donald Tusk novinárom povedal, že počas jednania Európskej rady, nebola väčšina poslancov za žiadneho kandidáta.

Vrcholné pozície Európskej únie, platené v desaťtisícoch eur sú naďalej nerozdané. Podľa slov Donalda Tuska sa premiéri a prezidenti k rokovaniu o výbere kľúčových funkcii opäť vrátia v nedeľu 30. júna, kedy sa bude konať mimoriadny samit. Je to pár dní pred ustanovujúcou schôdzou novozvoleného europarlamentu, ktorá sa bude konať 2. júla. "Európska rada sa dohodla, že treba mať balíček - kandidátov, ktorý by odrážal rozmanitosť EÚ," vyjadril sa pre novinárov Tusk.  V snahe takúto vhodnú zostavu do kľúčových funkcii nájsť, bude do mimoriadneho samitu ďalej viesť jednanie a konzultácie, a to aj sa europarlamentom Tusk. 

Lídri sa nezhodli ani na podpore Manfreda Webera, ktorého ako svojho budúceho kandidáta v eurovoľbách do čela komisia presadzuje Európska ľudová strana (EPP), ktorá v májom hlasovaní zvíťazila. 

Nemecká kancelárka Angela Merkel, ktorá svojho krajana Webera do komisie podporovala, sa vyjadrila, že "väčšinovú podporu nezískal žiadny z takzvaných  spitzenkandidátov". Lídri unijných krajín ale podľa nej chcú v čase, ktorý zostáva, hľadať spoločné riešenie personálneho rébusu s europoslancami. Zástupca socialistickej frakcie a novej liberálnej frakcie Obnova Európy už vo štvrtok Weberovi jasne povedal, že ich podporu do čela komisie nemá. 

"Za žiadnych okolností si s europarlamentom neprajeme krízu," upozornila nemecká kancelárka, ktorá sa ale vyhla priamej odpovedi na otázku, či hodlá Webera do čela komisie podporovať aj naďalej. Práve otázka ďalšieho trvania EPP na Weberovi je podľa Tuska jednou z vecí, ktoré bude v nadchádzajúcich dňoch riešiť, vrátane ďalších jednaní v europarlamente. "Teraz je príliš skoro predpovedať nejaké mená a funkcie," poznamenal Tusk. 

Boj o kreslá 

Všeobecne platí, že dohodnúť sa musia dvaja najsilnejší hráči, Nemci a Francúzi. Svojho koňa má každá krajina, naším je najdlhšie pôsobiaci eurokomisár Maroš Šefčovič. Jeho meno sa ale ako šéfa eurokomisie neskloňuje. Okrem skúseností sa ale hľadí aj na inú vec. "Je dôležité, aby medzi top štyrmi pozíciami bol niekto zo strednej a východnej Európy. Maroš Šefčovič by mohol byť takýto kandidát," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý Webera jednoznačne odmieta, pri odchode zo samitu novinárom povedal, že nemá nič proti tomu, aby niektorú z vrcholových funkcii obsadil Nemec. Podotkol, že by vraj podporoval kancelárku Merkel, pokiaľ by sa o niektorú z funkcii rozhodla uchádzať. Okrem kľúčovej otázky, kto na jeseň nahradí Jeana -Clauda Junckera v čele Európskej komisie, chcú lídri vyriešiť obsadenie pozície predsedu EP, a to ešte do jeho voľby novými europoslancami prvej ustanovujúcej schôdzi.

V hre je aj kreslo predsedu Európskej rady po Tuskovi, pozícia v čele unijnej diplomacie a taktiež funkcia šéfa Európskej centrálnej banky. Podľa českého premiéra Andreja Babiša je logické, že pokiaľ EPP nepresadila Webera, bude chcieť miesto šéfa komisie pre iného svojho člena. "Potom pôjde o to, kto obsadí post predsedu Európskej rady, či to budú socialisti alebo liberáli," dodal Babiš. 

Pozrite si, ako vyzeral Šefčovičov prvý deň v EP po prezidentských voľbách na Slovensku, v ktorých v druhom kole neuspel. Aké plány prezradil?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy