Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zuzana Čaputová má počkať s vlastnou inauguráciu, tvrdí Harabin
Zdielať na

Zuzana Čaputová má počkať s vlastnou inauguráciu, tvrdí Harabin

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová má počkať s vlastnou inauguráciou až do rozhodnutia Ústavného súdu o právoplatnosti prezidentských volieb. Vyhlásil to neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin, ktorý podal po voľbách na súde sťažnosť. Podľa poradcu Zuzany Čaputovej na to nie je žiaden dôvod.

Štefan Harabin namieta financovanie Čaputovej kampane ako aj podporu Roberta Mistríka a teraz už hovorí aj o 300-tisíc mŕtvych dušiach. Harabin vo štvrtok vyhlásil, že je potrebné prepočítať hlasy vo voľbách, pretože výsledky mohli byť zmanipulované. "Tu existuje veľký rozpor počtom vydaných volebných preukazov a počtom odovzdaných hlasov. Viac ako 300-tisíc hlasov mohlo byť falošných," uviedol Štefan Harabin, neúspešný kandidát na prezidenta. 

​Podľa Čaputovej poradcu na právo však zákon hovorí jasnou rečou. "Ústava hovorí, že kedy, za akých okolností inauguráciu nie môže, ale musí prebehnúť. Neexistuje nič, čo by mohlo tento proces zastaviť," povedal Peter Kubina, poradca prezidentky na právo.  "Ja som sprítomnil celý rad dôkazov, ktoré jasne ukazujú na konkrétne podvody, môžme si aj zarepovať," dodal Štefan Harabin.

Ústavný súd ale o Harabinovej sťažnosti nemôže rozhodnúť. Má momentálne iba sedem členov a voči jednému podal námietku. "Z dôvodu navrhovateľom vznesenej námietky zaujatosti proti jednému z členov pléna ústavného súdu však neúplné plénum nemohlo rozhodnúť o námietkach zaujatosti a ani o ďalších návrhoch v daných veciach vrátane procesných návrhov," píše sa v stanovisku Ústavného súdu SR. "Keďže je nefunkčný ústavný súd, tak sa to musí všetko odložiť a kým bude funkčný rozhodne sa o ústavnej sťažnosti," myslí si neúspešný kandidát na prezidenta. "Takáto požiadavka je v rozpore s Ústavou. Výsledky volieb sú platné tak, ako boli vyhlásené. Neboli žiadnym relevantným spôsobom spochybnené. Zuzana Čaputová sa má ujať prezidentského úradu na poludnie v deň kedy končí funkčné obdobie predchádzajúceho prezidenta, preto neexistuje iná možnosť, ako inauguráciu vykonať," oponuje advokát Marek Benedik.Kancelária Národnej rady, ktorá inauguráciu organizuje, v reakcii uviedla, že sa bude konať v sobotu podľa plánu.

Harabin tiež zdôraznil, že sa odmieta vzdať sudcovského talára a vstúpiť do politickej strany. No nevylúčil, že by chcel byť lídrom. "Teraz vidím skôr úlohu povzbudiť schopných nezaťažených ľudí, aby do politiky vstúpili," dodal Štefan Harabin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy