Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ústavný súd je v pasci. Bude naďalej fungovať v krízovom režime?
Zdielať na

Ústavný súd je v pasci. Bude naďalej fungovať v krízovom režime?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po tom, čo poslanci ani v druhom kole už tretej voľby ústavných sudcov nezvolili dosť kandidátov, sa vynára niekoľko otázok. Jednou je, či nehrozí ústavná kríza, ak jedna z najdôležitejších inštitúcií, akou je ústavný súd, funguje už pol roka v krízovom režime. Po vyjadrení prezidenta Kisku, že nových sudcov si nevyberie, kým parlament nezvolí plný počet kandidátov, je isté, že tak skoro sa situácia nezmení.

Je zrejmé, že nás čaká štvrtá voľba kandidátov na ústavných sudcov. "Súd bude naďalej nekompletný a bude mu chýbať šesť sudcov, pretože prezident nemenuje z čiastočnej ponuky a bude čakať, kým parlament dovolí všetkých kandidátov. Je to dosť veľká hanba zo strany parlamentu," uviedol poslanec za SaS Ondrej Dostál. 

"Som presvedčený, že prezident tak ako vybral kandidátov predošlé razy, môže konať aj teraz a je on na ťahu a keby chcel, môže ústavnému súdu pomôcť," reagoval podpredseda za Most-Híd Andrej Hrnčiar. Ústavný súd môže len čakať, kedy sa politici dohodnú. Tí kalkulujú aj s výmenou v prezidentkou v paláci. "Ak prezidentka uzná za vhodné, tak môže z ľudí, ktorých navolila národná rada menovať ústavných sudcov," dodal Hrnčiar.

Súvisiace články